Ik wil mijn zelfbeeld verbeteren

Is het stemmetje in je hoofd al-tijd kritisch? Heb je het gevoel dat jij het nóóít goed doet? Check snel wat de oorzaken van een negatief zelfbeeld zijn. En hoe je dit ombuigt in een positief zelfbeeld. Just wat je nodig hebt.

Wat is zelfbeeld?

Je zelfbeeld is het beeld dat jij van jezelf hebt. Het is hoe je naar de persoon in de spiegel kijkt. Ben je tevreden met wie daar staat? Of ben je altijd kritisch en op zoek naar verbetering?

Positief zelfbeeld

Heb je een positief zelfbeeld? Dan accepteer en respecteer je jezelf. Je bent blij met je spiegelbeeld. En je snapt dat fouten maken menselijk is.

Negatief zelfbeeld

Als je een negatief zelfbeeld hebt, denk je vaak dat je niet goed genoeg bent. Je bent streng voor jezelf, en vindt jezelf minder dan een ander. Of je maakt je zorgen dat anderen je niet leuk vinden.

Heb je vaak last van negatieve gedachtes over jezelf, en maakt dit je verdrietig of angstig? Praten helpt. Ga het gesprek aan met een vriend of familie.

Een positiever zelfbeeld met App de Coach

Je zelfbeeld verbeteren? Download App de Coach, doe de zelftest en start de online module Zelfbeeld. En heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kan je chatten met een deskundige.

Ontdek de app
Vrouw gebruikt App de Coach

Hoe herken je een negatief zelfbeeld?

Onzeker of je vrienden jou wel leuk vinden? Denk je dat anderen het altijd beter kunnen? Word je boos op jezelf als je een foutje maakt? Grote kans dat je last hebt van een laag zelfbeeld als je:

 • altijd streng voor jezelf bent
 • perfectionistisch bent
 • de lat altijd té hoog legt
 • vooral focust op wat je níét goed doet
 • jezelf vaak vergelijkt met anderen
 • complimenten ontvangen lastig vindt
 • je terugtrekt omdat je bang bent om te falen

Oorzaken van een negatief zelfbeeld

Van een schreeuwende voetbalcoach tot pushy ouders. Een negatief zelfbeeld kan veel verschillende oorzaken hebben:

 • Je omgeving is streng voor je. Bijvoorbeeld je ouders, familielid of een collega.
 • Je bent streng voor jezelf. Je bepaalt onmogelijke leefregels voor jezelf.
 • Je maakt iets vervelends mee. Je wordt gepest of hebt problemen in je familie.
 • Je vergelijkt jezelf met anderen. Met leeftijdsgenoten of de ‘perfecte’ levens van onbekenden op social media.
 • Je hebt last van psychische klachten. Zoals een angststoornis of burn-out.

Unpluq je socials

Even offline en weg van de ‘perfecte’ online wereld? Met Unplug zet jij je een slot op je socials. Koop jouw tag met 25% korting.

Check Unpluq
Korting op Unpluq

Tip 4. Zorg goed voor jezelf

Never skip self-care. Want goed voor je lijf zorgen helpt om je beter te voelen over jezelf. Dus eet gezond en slaap genoeg. En beweeg, want met sporten maak je geluksstofjes aan. Check alle redenen om te gaan bewegen.

Tip 5. Vraag om hulp

Samen sta je sterker. Dus kom je er zelf niet uit? Praat er dan eens over met iemand die je vertrouwt. Kom je er samen niet uit? Vraag dan een professional om hulp.

Maak self-love bespreekbaar

Nóg meer weten over zelfbeeld? We've got you! Kijk #JustAsk terug. En leer van experts hoe jij mentale issues herkent en bespreekbaar maakt. Bij jezelf óf iemand in je omgeving.

Check de stream