Goed slapen en energiek weer op? 6 tips!

Kom je vaak moeilijk je bed uit? Gelukkig kan je daar wat aan doen! Met deze 6 tips ga je voor een goede nacht én sta je energiek weer op. Creëer meteen jouw perfecte avond- en ochtendroutine!

Leestijd: 3 minuten

Vrouw slaapt

#1 Op tijd naar bed

Het lijkt misschien een open deur, maar het is wel de belangrijkste tip voor een goede nacht: ga op tijd naar bed! Het is verleidelijk om nog even op de bank te blijven zitten, toch nog een serie af te kijken of al scrollend door je telefoon de tijd weg te laten tikken. Maar echt, je voelt je stukken beter als je op tijd onder de wol kruipt. Als je voldoende Zzzz’s pakt (7 tot 8 uur) heb je genoeg energie om de dag aan te kunnen.

#2 Bye bye beeldscherm

Ben jij zo iemand die tot het laatste moment nog tv kijkt, social media checkt of achter de laptop zit? Dat beïnvloedt de kwaliteit van je slaap (vaak ongemerkt!) enorm. Zet een half uur voordat je gaat slapen alles uit of leg het weg. Het licht van het beeldscherm zorgt er namelijk voor dat je nog niet in slaapmodus komt, maar heeft ook effect op de kwaliteit van het slapen zelf. Pak bijvoorbeeld een boek, luister naar muziek of droom vast een beetje weg onder de douche of in bad.

#3 Keep it cool

Houd je slaapkamer lekker koel. Een warme kamer zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt. Houd de ruimte dus koel. Ook een beetje zuurstof kun je goed gebruiken, dus zet gerust – ja ook in de winterperiode – de roosters open of je slaapkamerraam op een kier. Niets lekkerder dan onder je dekbed wegkruipen om in slaap te dommelen.

#4 No snooze

Hey snoozer! Wist je dat snoozen het juist véél moeilijker maakt om op te staan? Snoozen brengt je slaapcycli in de war met een aantal vervelende effecten van dien. Het vermindert je functioneringsvermogen, zowel fysiek als mentaal en je voelt je juist moe. Bovendien verspil je veel tijd. Oeps! Het goede nieuws? Niet snoozen kun je aanleren! Het is even door de zure appel heen bijten, maar als je eenmaal gewend bent dan wil je nooit meer snoozen en sta je veel energieker op!

Ochtendrituelen zijn hartstikke belangrijk.

#5 Maak tijd voor een ochtendritueel

Ochtendrituelen zijn hartstikke belangrijk. Ben jij zo iemand die met een kop koffie in de ene hand en een banaan in de andere de deur uit rent? Zonde! Als je 15 minuutjes eerder opstaat (je hoeft toch niet meer te snoozen ;-)) kun je rustiger opstarten, heb je meer aandacht voor jezelf en minder last van een ochtendhumeur. Denk bijvoorbeeld aan rustig ontbijten, naar muziek luisteren, mediteren, of een daglijst maken om met een opgeruimd hoofd te starten.

#6 Kom in beweging

Mensen die ’s morgens bewegen zijn vaak productiever en succesvoller. Je metabolisme krijgt een kick start en je krijgt meer energie. Een rondje hardlopen, ochtend workout in de gym, of een paar banen in het zwembad geven je dag een vliegende start. Maar het kan ook wat rustiger. Een rondje wandelen of een paar yoga moves helpen je ook al aan een fris en energiek gevoel. Zo begint jouw dag goed!

Jouw gezondheid staat op #1

Voel je je niet helemaal fit? App de dokter voor advies, dan heb je binnen 1 uur antwoord. Helemaal gratis.

App de Dokter
Meisje zit met haar mobiel in haar hand. Ze gebruikt App de Dokter
Madelon Baans
Madelon was Olympisch zwemster en werkt nu als freelance communicatieprofessional op het gebied van sport en gezondheid. Ze sport graag en veel: CrossFit, hardlopen, zwemmen, fietsen (triatlon), maar ook yoga maken haar happy. Madelon runt niet alleen de straten, maar ook glowmag.nl. Daar vind je jouw dagelijkse dosis inspiratie voor een happy & healthy lifestyle. Van workouts, persoonlijke verhalen en recepten tot hotspots en bijzondere reisbestemmingen.

‘Life is all about being healthy & having fun’!