Stoppen met piekeren

Kennen jouw piekergedachtes geen slaap? En jij daardoor ook niet? Check waar piekeren vandaan komt, hoe je het herkent, en hoe je ermee stopt. Just wat je nodig hebt.

Wat is piekeren?

Bij piekeren blijven dezelfde gedachtes, zorgen en problemen stééds weer voorbijkomen in je hoofd. En je komt nooit écht tot een oplossing of plan. ‘Wat als ik dit anders had gedaan?’ ‘Had ik dát maar gezegd..’ of ‘Wat als ik nooit mijn droombaan vind?!’

Heb jij last van piekeren?

Af en toe piekeren is heel normaal. Maar ben jij chronisch piekeraar? En zit het je flink in de weg? Ga dan eens het gesprek aan met een vriend of familielid.

Hoe herken je piekeren?

Altijd tot diep in de nacht je to do’s aan het doornemen? Eindeloze zorgen over steeds dezelfde dingen? Dit zijn de tekenen dat je last hebt van piekeren:

  • Je denkt steeds na over dezelfde zorgen en problemen
  • Je hebt moeite met concentreren
  • Je kan niet goed slapen omdat je steeds aan je zorgen denkt
  • Je voelt je onrustig en gespannen
  • Je vindt het lastig om knopen door te hakken
  • Je vraagt vaak aan anderen of iets goed is, omdat je zelf twijfelt

Minder piekeren met App de Coach

Piekergedachtes de baas zijn? Download App de Coach, doe de zelftest en start de online module Piekeren. Advies nodig? Dan kan je met een deskundige chatten.

Ontdek de app
Vrouw gebruikt App de Coach

Oorzaken piekeren

Piekeren kan door verschillende dingen komen:

  • Je bent een geboren piekeraar. Sommige mensen piekeren van nature meer, door eigenschappen als perfectionisme.
  • Je dealt met een stressvolle gebeurtenis. Zoals een break-up of een nieuwe baan.
  • Je hebt gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld een angststoornis of langdurige ziekte.

Tips om te stoppen met piekeren

Pieker je veel? Deze tips kunnen helpen om minder te piekeren:

Tip 1. Gepland piekeren

Plan elke dag een piekermoment, en ga dan he-le-maal los. Schiet er op een ander moment een piekergedachte door je hoofd? Parkeer 'm even tot het tijd is voor je speciale piekermomentje.

Tip 2. Schrijf je gedachtes op

Als je je zorgen opschrijft, krijg je meer ruimte in je hoofd. En lukt het beter om oplossingen te bedenken voor de dingen waar je over piekert.

Tip 3. Just relax

Meer bezig zijn met het nu? Mindfulness of mediteren kan helpen om piekergedachtes over het verleden of de toekomst te verminderen.

Tip 4. Zoek afleiding

Ben je in een pieker-loop beland? Zoek dan afleiding. Ga bijvoorbeeld naar de sportschool. Sporten helpt om stress te verminderen én kan je afleiden van piekergedachtes.

Tip 5. Praten helpt

Piekermoe? Bespreek je zorgen met een vriend of familielid. Lucht dit niet voldoende op? Praat er dan eens over met een professional.

Maak piekeren bespreekbaar

Nóg meer weten over piekeren? We've got you! Kijk #JustAsk terug. En leer van experts hoe jij mentale issues herkent en bespreekbaar maakt. Bij jezelf óf iemand in je omgeving.

Check de stream