Wat is gameverslaving?

Candy Crush, Runescape, Call of Duty. Op je smartphone, laptop, Playstation. We gamen allemaal weleens. Kan je nergens anders meer aan denken? En zeg je wel heel vaak ‘nog één potje’? Check of je gameverslaafd bent, en hoe je kan stoppen.

Waarom is gamen verslavend?

Games worden zo gemaakt dat je eindeloos wil doorgaan. Ze zitten vol beloningen, nemen je mee in een fantasiewereld en verleiden je om door te spelen tot je geen n00b meer bent. En als je gamet maakt je brein adrenaline, endorfine en dopamine aan. Allemaal stofjes die je een fijn gevoel geven. Maar dat zorgt er ook voor dat een leuk spelletje soms verandert in een verslaving.

Oorzaken van gameverslaving

Ben je het liefst in de fantasiewereld van je favoriete game te vinden? Dat is niet gek. Voor veel mensen is gamen een fijne uitvlucht als ze niet lekker in hun vel zitten, angstig zijn, of als ze iets vervelends of traumatisch hebben meegemaakt.

Hoe weet je of je gameverslaafd bent?

Stapelen de chipszakken zich op? Krijg je trillende handjes en knikkende knieën als je 2 uur niet kan gamen? Grote kans dat je niet meer helemaal in control bent als je:

  • het liefst 24/7 wil gamen en aan niets anders kan denken
  • nooit maar één potje kan spelen
  • je clan vaker ziet dan je vrienden en familie
  • andere taken afraffelt om zo snel mogelijk weer te kunnen gamen
  • slecht slaapt en tot in de late uurtjes aan het gamen bent
  • het super irritant vindt als iemand je stoort tijdens het gamen
  • vaak vierkante ogen, hoofdpijn en kromme schouders van het zitten hebt
  • je regelmatig “ziek” meldt om te gamen
  • games gebruikt om te ontsnappen aan de werkelijkheid

Game on? Game off!

Hoe is het met jouw gamegedrag? Doe de zelftest. En ga zelf aan de slag met de zelfhulpmodule Game-check. Gewoon thuis. Kan je wel wat advies gebruiken? Chat dan met een deskundige.

Ontdek App de Coach
Header mental App de Coach

Hoe overwin ik mijn gameverslaving?

Herken je de symptomen? Gelukkig kan je er zelf wat aan doen. Met App de Coach bijvoorbeeld. Of met deze tips:

Tip 1: Maak een dagindeling

Toe aan meer slaap, gezellig borrelen met je vrienden of gewoon eens lekker sporten? Met een goede dagindeling kom je weer toe aan de dingen die er écht toe doen.

Tip 2: Timeboxen!

Spreek een concrete eindtijd met jezelf af als je gaat gamen. Zet een wekker. Of deel het met de mensen waar je mee speelt. Of met de mensen om je heen. Teamwork makes the dream work!

Tip 3: Ga op zoek naar andere hobby’s

Probeer ook eens offline gamevarianten. Maak een puzzel, doe een escape room of ga een potje voetballen. Ook dan maakt je brein fijne stofjes aan. En gewoon afspreken met je vrienden is ook een hobby.

Probeer voordelig nieuwe hobby’s uit

Hobbyloos? Ga naar de sportschool en/of scoor een nieuwe sportoutfit.

Bekijk alle acties
Andere hobby bij gameverslaving