Faalangst & onzekerheid
Word je soms he-le-maal gek van je eigen onzekerheid? Check snel wat onzekerheid en faalangst met je doen. En ontdek hoe je meer zelfvertrouwen krijgt. Yes you can!
Wat is faalangst en onzekerheid?
Bij onzekerheid en faalangst twijfel je aan jezelf. Of je het wel kan, of je het wel goed doet, of je wel leuk genoeg bent, slim genoeg, grappig genoeg... Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en bent bang om fouten te maken. Dat kan veel impact hebben op je leven, soms zelfs zonder dat je het doorhebt.
Wanneer ben je onzeker?
Klap je dicht als jou iets wordt gevraagd in een meeting? Breekt het zweet je uit als je in je eentje naar een feestje moet? Krijg je al klamme handjes als je denkt aan een sollicitatiegesprek? Best kans dat je last hebt van onzekerheid en faalangstig bent.
Wat zijn de symptomen van onzekerheid?
Dit zijn de meest voorkomende symptomen van onzekerheid en faalangst bij volwassenen, jongeren én kinderen.
Fysieke symptomen
- Hartkloppingen
- Klamme handen
- Blozen
- Zweten
- Stotteren
Mentale symptomen
- Angst
- Perfectionisme
- Weinig zelfvertrouwen
- Stress door onzekerheid
- Negatief zelfbeeld
- Uitstelgedrag
- Je bent altijd bang om ontmaskerd te worden omdat je twijfelt aan je eigen kunnen
- Het gevoel dat je niks kan
- Denken dat anderen beter zijn
- Bang om fouten te maken
- Bang wat anderen van je vinden
- Denken dat mensen het over je hebben
Hoe kan ik onzekerheid en faalangst overwinnen?
Herkenbaar? Gelukkig kan je zelf beter leren omgaan met faalangst en onzekerheid. No worries: je hoeft echt niet meteen met vreemden te praten. Babystapjes 😉
Tip 1: Breng je negatieve gedachtes in kaart
Heb je negatieve gedachtes? Schrijf ze op en noteer ook in welke situatie je de gedachte had en wat je hierbij voelde. Je ontdekt zo vaak patronen.
Tip 2: Gedachtes zijn geen feiten
Stel jezelf bij vervelende gedachtes de vraag: is dit een feit of vul ik dit zelf in? Hierdoor zal je zien dat jouw gedachtes niet hetzelfde zijn als de werkelijkheid.
Tip 3: Ontdek de positieve kanten!
Soms jaloers op waar anderen goed in zijn? Vraag eens aan collega’s, vrienden of familie waar jij goed in bent. Dat helpt je om je positieve eigenschappen te ontdekken en minder onzeker te worden.
Tip 4: Zet negatieve faalangst om in positieve faalangst
Faalangst hoeft niet negatief te zijn. Positieve faalangst geeft je nét dat extra duwtje in de rug om de finish te halen. Denk dus niet: als ik het maar niet verpest, maar: spannend, ik hoop dat het goed gaat.