Vergoeding stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Daar helpt Just je graag bij. Je basisverzekering vergoedt begeleiding en medicijnen om je daarbij te helpen.

Wat krijg je vergoed?

Wil je graag stoppen met roken, maar lukt dit niet zelf? Je krijgt één keer per jaar een vergoeding voor stoppen met roken begeleiding uit de basisverzekering. Soms worden ook de voorgeschreven medicijnen uit de basisverzekering vergoed. Je vergoeding hangt af van de begeleiding die je krijgt.

 • Vergoeding korte stopadviezen
  Een kort stopadvies is een (éénmalig) stopadvies dat je krijgt van de zorgverlener waar je voor een andere zorgvraag onder behandeling bent. Bijvoorbeeld je medisch specialist of verloskundige. Voor medicijnen en nicotinevervangende middelen krijg je bij een kortdurend stopadvies géén vergoeding.
 • Vergoeding intensieve stoppen met roken begeleiding
  Stop je met roken in een intensief traject met stopcoach? Dan krijg je een vergoeding uit de basisverzekering voor individuele begeleiding of groepsbegeleiding, op locatie, telefonisch of online.

Bij intensieve begeleiding worden de volgende voorgeschreven medicijnen en nicotinevervangende middelen maximaal 3 maanden vergoed als deze volgens je behandelaar noodzakelijk zijn voor de behandeling:

 • Medicijnen
  Bupropion (Zyban), Varenicline (Champix) en Nortriptyline (Nortrilen)
 • Nicotinevervangende middelen
  Pleisters, zuigtabletten, smelttabletten en kauwgom

Je krijgt de vergoeding voor deze medicijnen of nicotinevervangende middelen als je ze afneemt bij ApotheekZorg of Thuisapotheek. Volg je een stoppen-met-rokenprogramma bij Zorroo Zorggroep, het Rode Kruis ziekenhuis of één van de gekwalificeerde stoppen-met-roken begeleidingsapotheken? Dan krijg je de medicijnen of nicotinevervangende middelen van hen.

Kies je voor een andere apotheek? Dan krijg je een lagere vergoeding. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen.

Eigen risico

In 2020 betaal je geen eigen risico. In 2019 betaalde je nog wel eigen risico (€ 385 per jaar).

Waar kun je terecht?

Voor intensieve begeleiding bij stoppen met roken kan je terecht bij gekwalificeerde begeleiders. Zoek op "stoppen met roken" in de Zorgvinder. Soms kan je ook bij je eigen huisartsenpraktijk terecht voor (intensieve) begeleiding. Vraag je huisarts naar de mogelijkheden.

Wil je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Let er op dat de zorgverlener is aangesloten bij het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Anders vergoeden we de behandeling niet.

Adviseert je stopcoach medicijnen? Dan krijg je van je huisarts (of een bevoegde verpleegkundige) een recept voor je medicijnen. Vraag je arts om "SMR" op het recept te zetten. Vervolgens stuur je het recept naar Apotheek Zorg of de Thuisapotheek.