Aangepaste meubels (bed, stoel en tafel)

Heb je een diagnose gekregen voor een aangepast meubel? Bijvoorbeeld een verstelbare tafel, of een bed of stoel. Bij Just krijg je deze vergoed uit je basisverzekering. Check je vergoeding voor aangepaste meubels.

In het kort

 • Je krijgt aangepaste meubels vergoed uit je Just basisverzekering
 • Je betaalt voor aangepaste meubels geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
 • Je betaalt voor aangepaste meubels geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
 • Je hebt een briefje van je arts nodig
 • Je leent de aangepaste stoel of tafel

Dit is je vergoeding voor aangepaste meubels bij Just

Je kan bij Just een vergoeding krijgen voor een aangepaste stoel, tafel of bed. Wat je precies vergoed krijgt hangt af van welk meubel je nodig hebt. Check de vergoeding voor jouw situatie.

Vergoeding aangepast bed

Wat krijg je vergoed voor een aangepast bed?

Je krijgt een aangepast (medisch) bed met matras vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.. Je krijgt ook een vergoeding voor de hulpmiddelen die bij het bed horen:

 • bedbeugel, -galgen, -heffer, -papegaai en -tafel
 • bedverhogers of bedklossen (deze betaal je vanaf de 27ste week zelf)
 • dekensteun
 • draailakens en -schijven
 • glijmatten
 • onrusthekken
 • overschuifplanken (deze vallen vanaf de 27ste week onder de Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ondersteunen gemeenten mensen die zorg nodig hebben, zodat deze mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen., afhankelijk van de gemeente waar je woont)

Je krijgt géén vergoeding voor een tweepersoonsbed of tillift.

Wanneer krijg je een verstelbaar bed vergoed?

Je krijgt een aangepast bed vergoed als je een diagnose hebt gekregen voor verpleegzorg, of als je door een aangepast bed zelfstandig kan blijven.

Heb je tijdelijk (korter dan 6 maanden) een aangepast bed nodig? Bekijk dan de vergoeding voor kortdurend gebruik van uitleenhulpmiddelen.

Waar kan je naartoe voor een aangepast bed?

Je kan naar een leverancier met contract voor het leveren van aangepaste bedden. Vind een leverancier met contract voor aangepaste bedden.

Ga je naar een leverancier zonder contract? Deze moet voldoen aan de actuele norm van medische bedden. Vraag altijd eerst toestemming bij ons aan. Bij een leverancier zonder contract krijg je niet alles vergoed.

Vergoeding aangepaste stoel

Wat krijg je vergoed voor een aangepaste stoel?

Je krijgt een aangepaste stoel volledig vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.. Goed om te weten: je leent de aangepaste stoel.

Wanneer krijg je een aangepaste stoel vergoed?

Je krijgt een aangepaste stoel vergoed als:

 • je problemen hebt met zitten. En
 • je geen gebruik kan maken van een ergonomische stoel. En
 • je een medische indicatie hebt. En
 • je een verwijsbriefje hebt van je medisch specialist, waarop staat welke beperkingen er zijn en wat voor stoel je nodig hebt.

Jouw leverancier beoordeelt namens ons of je een aangepaste stoel krijgt.

Waar kan je naartoe voor een aangepaste stoel?

Je kan naar een leverancier met contract voor het leveren van aangepaste stoelen. Vind een leverancier voor aangepaste stoelen. 

Ga je naar een leverancier zonder contract voor aangepaste stoelen? Dan krijg je niet alles vergoed.

Wat moet je doen als je aangepaste stoel vervangen moet worden?

Is jouw aangepaste stoel aan vervanging toe? Dan vraagt jouw leverancier hiervoor eerst toestemming bij ons aan mét de offerte met daarop de reden van vervanging.

Wil je een andere stoel aanvragen dan je nu al hebt? Stuur dan een briefje van de ergotherapeut mee met de reden waarom je een andere aangepaste stoel nodig hebt.

Als het om een kinderstoel gaat, moet de medisch specialist de reden van vervanging aangeven.

Vergoeding aangepaste tafel

Wat krijg je vergoed voor een aangepaste tafel?

Je krijgt een in hoogte verstelbare tafel volledig vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.. Goed om te weten: je leent de aangepaste tafel.

Wanneer krijg je een aangepaste tafel vergoed?

Je krijgt een in hoogte verstelbare tafel vergoed als:

 • je in een rolstoel zit. En
 • je een verwijsbriefje hebt van je medisch specialist, waarop staat welke beperkingen er zijn en wat voor tafel je nodig hebt.

Wil je een niet-standaard aangepaste tafel vergoed krijgen? Dan heb je ook een offerte van je leverancier nodig.

Wat moet je doen als je aangepaste tafel vervangen moet worden?

Is je tafel aan vervanging toe? Dan moet je hiervoor eerst toestemming bij ons aanvragen. Stuur de offerte van de leverancier mee met de reden van de vervanging.

Wil je een andere tafel dan je nu al hebt? Stuur dan een briefje van de ergotherapeut mee met de reden waarom je een andere aangepaste tafel nodig hebt.

Waar kan je naartoe voor een aangepaste tafel?

Je kan naar een leverancier met contract voor het leveren van aangepaste tafels. Vind een leverancier voor aangepaste tafels.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor aangepaste tafels? Dan krijg je niet alles vergoed. En je moet vooraf toestemming bij ons aanvragen.

Veelgestelde vragen over vergoeding aangepaste meubels

Heb je je aangepaste bed, stoel of tafel niet meer nodig? Neem dan contact op met jouw leverancier. Die haalt het meubel bij je op.

Heb je jouw bed vóór 1 januari 2017 gekregen? Dan kan je al je vragen stellen aan Kersten Hulpmiddelen via 088 500 59 99 of e-mail.

Heb je jouw bed ná 1 januari 2017 gekregen? Dan kan je contact opnemen met jouw leverancier.