Vergoeding ziekenvervoer (reiskosten)

Heb je reiskosten gemaakt voor je behandeling? Die betalen we voor je als je toestemming van ons hebt. En als je reist met de auto, taxi of het openbaar vervoer.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

 • eigen vervoer: € 0,32 per km 
 • openbaar vervoer: 100%
 • taxi: 100%

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding.

Eigen risico

Je betaalt Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2022 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.

Eigen bijdrage

 • Je betaalt in 2021 €108 aan Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
  .
 • In 2022 betaal je € 111 per kalenderjaar aan eigen bijdrage.

Toestemming nodig?

Je hebt altijd vooraf toestemming van ons nodig. Vraag toestemming aan

Wat krijg ik?

Krijg je een behandeling die valt onder de basisverzekering? Dan betalen wij je reiskosten van en naar die behandeling tot 200 kilometer per enkele reis. Dit doen we als:

 • Je een nierdialyse krijgt
 • Je je alleen met een rolstoel kunt verplaatsen
 • Je niet alleen kunt reizen door je visuele beperking
 • Je een oncologische behandeling met chemo-, radio- of immunotherapie krijgt
 • Je geriatrische revalidatiezorg krijgt
 • Je kind intensieve kindzorg krijgt en vervoer naar een verpleegkundig kinderdagverblijf medisch noodzakelijk is
 • Je voor behandeling van een langdurige ziekte of aandoening per 12 maanden meer dan 1000 km enkele reis aflegt van je huis naar de behandeling (hardheidsclausule)
 • Je deelneemt aan dagbehandeling die in een groepsverband wordt gegeven. Bijvoorbeeld een zorgprogramma voor oudere mensen met complexe aandoeningen (somatische en/of psychische). Of voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking, een verstandelijke beperking of een progressieve, degeneratieve neurologische aandoening (zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en MS).

Reiskosten in het buitenland

Heb je toestemming van ons voor een behandeling in het buitenland? Ook daarvoor betalen we je reiskosten tot 200 kilometer per enkele reis.

Woon je in het buitenland? Maakt niet uit! Voor jou gelden dezelfde regels als voor vervoer in Nederland.

We betalen soms ook je logeerkosten

Moet je 3 of meer dagen achter elkaar naar het ziekenhuis, maar ben je niet opgenomen? Dan kan je in plaats van reiskosten ook € 77,50 per nacht krijgen voor logeerkosten.

Hoeveel krijg ik?

Eigen vervoer

Je krijgt € 0,32 per km. We berekenen het aantal kilometers op basis van de snelste route via Routenet.

Openbaar vervoer

Je krijgt 100% vergoed bij alle vervoerders als je 2e klas reist.

Taxi met contract

Je krijgt 100% vergoed als je reist met een taxibedrijf met contract. Vind een taxibedrijf met contract bij je in de buurt..

Reis je toch met een taxibedrijf zonder contract? Dan betalen we maximaal 60% van je reiskosten. Check ook even of het bedrijf een TX-keurmerk heeft. Anders moet je alles zelf betalen.

Declareer meteen je reiskosten

Veelgestelde vragen over vervoer

Hulp nodig? Just Ask!