Vergoeding ziekenvervoer (reiskosten)

Heb je reiskosten gemaakt voor je behandeling? Die betalen we voor je als je toestemming van ons hebt. En als je reist met de auto, taxi of het openbaar vervoer.

Je vergoeding in het kort

 • Je krijgt een vergoeding uit je Just basisverzekering als je reist met eigen vervoer, het openbaar vervoer of een taxi
 • Je betaalt voor ziekenvervoer Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
 • Je betaalt in 2024 € 118 per kalenderjaar aan eigen bijdrage.
 • Soms kan je een vergoeding voor logeerkosten krijgen in plaats van reiskosten
 • Je hebt altijd vooraf toestemming van ons nodig. Vraag toestemming aan

Wat krijg ik vergoed voor ziekenvervoer?

Je vergoeding hangt af van hoe je reist.

Eigen vervoer

Je krijgt € 0,38 per km. We berekenen het aantal kilometers op basis van de snelste route via Routenet.

Openbaar vervoer

Je krijgt 100% vergoed bij alle vervoerders als je 2e klas reist.

Taxi met contract

Je krijgt 100% vergoed als je reist met een taxibedrijf met contract en TX-keurmerk. Check altijd even of je dit keurmerk ziet staan. Reis je toch met een taxibedrijf zonder contract? Dan betalen we maximaal 60% van je reiskosten. Let hier óók op het TX-keurmerk, anders moet je alles zelf betalen.

Logeerkosten in plaats van reiskosten

Moet je 3 of meer dagen achter elkaar naar het ziekenhuis, maar ben je niet opgenomen? Dan kan je in plaats van reiskosten in 2024 ook € 89 per nacht krijgen voor logeerkosten.

Wanneer krijg ik reiskosten vergoed?

Krijg je een behandeling die valt onder de basisverzekering? En heb je toestemming van ons gekregen? Dan betalen wij je reiskosten van en naar die behandeling tot 200 kilometer per enkele reis. Dit doen we als:

 • Je je alleen met een rolstoel kunt verplaatsen
 • Je niet alleen kunt reizen door je visuele beperking
 • Je een nierdialyse krijgt, of vervoer nodig hebt voor noodzakelijke onderzoeken en controles die bij je behandeling komen kijken
 • Je een oncologische behandeling met chemo-, radio- of immunotherapie krijgt, of vervoer nodig hebt voor noodzakelijke onderzoeken en controles die bij je behandeling komen kijken
 • Je geriatrische revalidatiezorg krijgt
 • Je kind intensieve kindzorg krijgt en vervoer naar een verpleegkundig kinderdagverblijf medisch moet
 • Je voor behandeling van een langdurige ziekte of aandoening per 12 maanden meer dan 1000 km enkele reis aflegt van je huis naar de behandeling (hardheidsclausule)
 • Je deelneemt aan dagbehandeling die in een groepsverband wordt gegeven. Bijvoorbeeld een zorgprogramma voor oudere mensen met complexe aandoeningen (somatische en/of psychische). Of voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking, een verstandelijke beperking of een progressieve, degeneratieve neurologische aandoening (zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en MS).

Naar welke vervoerder kan ik?

Je gaat met je eigen auto of reis je 2e klas met het openbaar vervoer.

Of bestel je een taxi met contract en TX-keurmerk. Vind een taxibedrijf bij jou in de buurt.

Reis je toch met een taxibedrijf zonder contract? Dan betalen we maximaal 60% van je reiskosten. Zorg wél dat het bedrijf een TX-keurmerk heeft, anders moet je de kosten zelf betalen.

Reiskosten gemaakt? Declareer ze direct

Heb je reiskosten gemaakt voor je behandeling? En heb je toestemming van ons? Declareer je reiskosten in de Just zorgverzekering app of Mijn Just.

Meer over reiskosten declareren

Veelgestelde vragen over vervoer