Vergoeding verslavingszorg

Kan je niet zonder een verslavend middel? Hulp om van je verslaving af te komen krijg je vergoed uit je Just basisverzekering.

In het kort

  • Je krijgt 100% vergoed uit je basisverzekering
  • Je betaalt voor verslavingszorg Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
  • Je betaalt voor verslavingszorg geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
  • Je hebt een verwijzing nodig van je arts

Wat krijg je vergoed voor verslavingszorg?

Bij Just krijg je behandeling om van je verslaving af te komen volledig vergoed. Het kan gaan om klinische of ambulante zorg. Bij klinische zorg verblijf je (geheel of deels) in een instelling voor verslavingszorg. Bij een ambulante behandeling is geen opname nodig.

Wanneer krijg je hulp bij een verslaving vergoed?

Je krijgt deze vergoeding als:

  • je afhankelijk bent van een verslavend middel zoals alcohol, drugs of gamen, dat je dagelijks functioneren ernstig wordt belemmerd én
  • je hebt een verwijzing van je (huis)arts;
  • je gaat naar een GGZ zorgverlener met contract voor je behandeling. Kies je voor een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je minder vergoed. Ook moet jij (of je zorgverlener) vooraf toestemming bij ons aanvragen. Daarvoor hebben we de verwijzing nodig, het intakeverslag en de MATE staat voor Meten van Addicties voor Triage en Evaluatie. MATE is een instrument dat geschikt is voor het meten van patiëntkenmerken in de verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg..

Waar kan je naartoe voor hulp bij verslaving?

Met een verwijzing van je huisarts kan je naar een GGZ zorgverlener met contract voor jouw behandeling. Vind een GGZ zorgverlener bij je in de buurt.

App de Coach

Wil je hulp om van een verslaving af te komen? Zoals gameverslaving of smartphone verslaving? Onze online coach staat voor je klaar. Doe de zelftest en ga vandaag nog aan de slag met de voor jou persoonlijke traject.

Meer over App de Coach
"Header mental App de Coach

Bekijk ook:

Andere vergoedingen