Vergoeding borstprothese (uitwendig)

Een uitwendige borstprothese krijg je vergoed uit je Just basisverzekering. Je hebt wel een verwijzing nodig.

Je vergoeding in het kort

  • 100% vergoed met je basisverzekering Just Basic
  • Je betaalt geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
  • Je betaalt wel Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
  • Je hebt een verwijzing nodig van je behandelende arts

Wat krijg je vergoed voor borstprothese?

Met je Just basisverzekering krijg je volledige vergoeding voor een standaard borstprothese. Of een je kan ook een individueel op maat gemaakte borstprothese vergoed krijgen, áls de standaard prothese niet geschikt is. En als de borstprothese niet meer goed is, krijg je een vervangende borstprothese gewoon vergoed.

Wanneer krijg ik een borstprothese vergoed?

Je krijgt een uitwendige borstprothese vergoed als je:

  • borst helemaal (of deels) is verwijderd, of
  • borst helemaal niet is gegroeid. Dit geldt ook voor een transvrouw die de  Heb je jouw transitie definitief ondergaan (mét of zonder hormoonbehandeling en/of operatie)? Dan kan je een vergoeding krijgen voor een uitwendige borstprothese. Vraag je Een genderteam is een team met medische specialisten. Die vanaf de start van je behandelingen betrokken zijn. Het genderteam doet diagnostisch onderzoek en begeleidt je tijdens je transitieproces.
     waar je naartoe kan voor een borstprothese.
  • een verwijzing hebt van je behandelende arts
  • jouw prothese haalt bij een orthopeed of prothesemaker met contract voor borstprothese

Vervanging van een borstprothese
Je borstprothese gaat ongeveer 2 jaar mee. Is je borstprothese aan vervanging toe? Neem contact op met een orthopedische prothesemaker met een contract. De orthopeed beoordeelt of je een nieuwe borstprothese krijgt.

Waar kan ik naartoe voor een borstprothese?

Je kan je borstprothese halen bij een orthopeed of prothesemaker met een contract voor mama-(borst)prothese. Vind je orthopedist bij je in de buurt voor:

Ga je naar een orthopeed of prothesemaker zonder contract? Dan krijg je alleen 60% van de kosten vergoed. Én moet je altijd eerst even toestemming aan ons vragen. Ook moet de orthopeed erkend zijn als Mammacare zorgverlener.

Veelgestelde vragen over borstprothese