Druk, maar toch gezond eten!

Werken, sporten, een gezinsleven, socializen met je vrienden. Komt gezond eten vaak op de laatste plaats te staan? Ik geef je graag een aantal praktische tips die je helpen gezond te blijven eten. Ook wanneer je eigenlijk geen tijd hebt.
David Stegenga David Stegenga 3:14
Bord met eten

Ondanks dat je het vaak zelf niet door hebt, kun je in veel gevallen prima tijd maken. Het heeft namelijk ook een groot deel te maken met het stellen van prioriteiten. Het bereiden van een gezonde maaltijd hoeft namelijk echt niet meer dan 20 minuten te kosten.

#1 Preppen van je maaltijd

Ik snap echt wel dat je soms gewoon geen zin hebt om in de keuken te staan. Met al onze drukke agenda’s zijn we gemiddeld zo’n 77 minuten per persoon per dag onderweg. Het is erg lastig om op zulke momenten een lekkere gezonde maaltijd voor jezelf klaar te maken. De oplossing hiervoor? Food prepping.

Food prepping is makkelijker dan je denkt

  • Koop handige bakjes

Van fijne salades aan je bureau tot een zoete boost na je work-out: een gezonde levensstijl hoeft (ook als je het druk hebt) niet ingewikkeld te zijn. Helemaal niet als je eten meeneemt onderweg. Ik adviseer om verschillende maten bakjes te kopen zodat je er een gezonde snack in kunt stoppen, maar ook een warme maaltijd. Kijk bij het aanschaffen ook of ze in de magnetron en vaatwasser mogen, wel zo handig.

Zelf maak ik altijd een bakje met wat groente en fruit voor tussendoor. Ik gebruik daarvoor een klein bakje zodat het makkelijk mee te nemen is.

  • Gebruik je vriezer

Bij food prepping bereid je alles thuis rustig voor, maak je precies wat je zelf lekker vindt en bewaar je de maaltijd in de koelkast of vriezer. Én uit ervaring blijkt dat er altijd wel eten over blijft: deze bewaar ik dan voor de volgende dag of stop ik in de vriezer. Ik maak vaak voor meerdere dagen eten klaar. Perfect als je bijvoorbeeld al weet dat je de volgende dag na het werk wil gaan sporten en weinig tijd hebt. Zo hoef je je niet druk te maken of je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. En ga je niet meer langs de benzinepomp voor dat kleffe broodje en vlieg je bij stevige trek niet de eerste de beste buurtsuper meer in.

  • Je bespaart tijd & gooit minder eten weg

Door het food preppen in het weekend, bespaar je veel tijd doordeweeks. Ook weet je precies wat je eet én gooi je minder eten weg. Een belangrijk punt!. Want uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat de gemiddelde Nederlander zo’n 47 kilo voedsel per jaar weggooit.

Je bepaart tijd & gooit minder eten weg

#2 Bestel een maaltijdbox

Daarnaast zijn er meerdere bedrijven die lekkere recepten en verse ingrediënten bij jou thuis bezorgen, zodat je snel en eenvoudig een heerlijk gerecht op tafel zet. Je ontvangt dus een complete box waarmee je voor meerdere dagen gegarandeerd bent van een gezonde maaltijd. En je hoeft zelf dus geen boodschappen meer te doen.

#3 Ga nooit met honger naar de supermarkt

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je bent laat van werk of hebt je lunch door alle drukte overgeslagen. Als je dan de supermarkt in loopt, ziet alles er heerlijk uit. Dit is geen goed moment om naar de supermarkt te gaan. De kans dat je voor ongezonde gerechten gaat is dan namelijk veel groter. Denk vooraf na wat je wilt eten en doe gelijk boodschappen voor meerdere dagen. Op deze manier voorkom je dat je voor een snelle (ongezonde) hap gaat.

Maar mocht het toch een keer niet zoals gepland gaan, of was het zo druk dat alles teveel moeite is waardoor je toch iets ongezonds bestelt: voel je dan niet meteen schuldig maar probeer er van te genieten! Morgen is er weer een dag en dan gaat het vast wel goed. Ik hoop dat ik je wat ideeën heb gegeven. Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw oplossingen!

Meisje zit met haar mobiel in haar hand. Ze gebruikt App de Dokter.

Jouw gezondheid staat op #1

Voel je je niet helemaal fit? App de dokter voor advies, dan heb je binnen 1 uur antwoord. Helemaal gratis.

App de Dokter

David Stegenga

David Stegenga

David is mede-oprichter en eigenaar van hardloopplatform Urban Runners. 10 jaar geleden begon hij met hardlopen om wat kilo’s kwijt te raken, inmiddels is het zijn levensstijl geworden. David wil zijn liefde voor de sport delen en mensen inspireren in hun sportieve doelen. Hij is ook freelance fotograaf, drinkt graag een drankje met vrienden en gaat graag naar een goed concert. Benieuwd naar de laatste hardlooptrends, nieuwste sportkleding, gadgets of tips over voeding en events?