Vergoeding zuurstof

Wat krijg je vergoed voor zuurstof? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Je arts kan zuurstoftoediening voorschrijven bij klachten waarbij je bij inademing te weinig zuurstof uit de lucht kunt opnemen. Bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals COPD, longemfyseem en chronische bronchitis of een aandoening als clusterhoofdpijn.

Er zijn verschillende systemen voor zuurstoftoediening:

  • Zuurstofcilinders (in gasvorm)
  • Zuurstofconcentrator. Dit apparaat zuigt omgevingslucht aan. De lucht wordt gezeefd waardoor een hoog percentage zuurstof over blijft.
  • Vloeibare zuurstof. Het Ambulox®-systeem bestaat uit een moedervat plus een draagbaar vaatje. Je kunt dit zelf bijvullen vanuit het moedervat.

De huur van een systeem voor zuurstoftoediening krijg je vergoed uit je basisverzekering. Deze vergoeding krijg je als je naar een leverancier gaat waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijzen. Neem voor de vergoeding van de stroomkosten contact op met je leverancier.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van zorg zonder contract voor jouw hulpmiddel.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Vakantielevering zuurstof via de eigen zorgverlener

Verblijf je in het buitenland? Just vergoedt vanuit de basisverzekering het Nederlandse tarief. Zie het vergoedingsoverzicht hulpmiddelen voor het meest actuele tarief per zorgpolis. Alle kosten boven dit tarief betaal je zelf.

Hoeveel je moet bijbetalen, hangt af van de kosten die de leverancier in het buitenland in rekening brengt. Het kan zijn dat je voor je verblijf in het buitenland via je Nederlandse leverancier een mobiele zuurstofconcentrator hebt ontvangen. De kosten voor de huur hiervan betaal je zelf. Deze prijs wisselt per leverancier.

Vakantielevering zuurstof zelf regelen

Bij verblijf in het buitenland kan je zuurstof ook zelf regelen. Wij vergoeden maximaal het gemiddeld afgesproken tarief. Zijn de kosten hoger, dan betaal je de rest zelf.

Ga je naar een land binnen de EU? Dan kan je soms een vergoeding krijgen volgens de tarieven en voorwaarden die in dat land gelden. Voorwaarde is wel dat de leverancier met de Europese Zorgpas (EHIC) of met het verdragsformulier S2 kan afrekenen. Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie. Via de website kies je het EU-land waar je verblijft en kan je zien of en waar je de zuurstof kunt regelen. Heb je nog geen Europese Zorgpas? Vraag deze dan zelf aan via Mijn Just (= Mijn CZ). Heb je een S2 nodig? Neem dan contact op met de infolijn buitenland: (046) 459 51 45.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.

Eigen risico

Nee, je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2021 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een leverancier voor zuurstof en bijbehorende apparatuur aan huis? Vind een leverancier.

Hier vind je het aanvraagformulier voor zuurstoftherapie dat je arts kan indienen bij de leverancier van je keuze.

Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Voeg daarbij bovenstaande formulieren en de offerte van de leverancier toe.

Heb je de apparatuur niet meer nodig? Geeft dit dan door aan de leverancier. De apparatuur wordt dan weer bij je opgehaald. Voor iedere dag dat de zuurstofapparatuur bij je thuis staat, mag de leverancier een dagprijs aan ons doorberekenen. Het is dus belangrijk dat je gelijk contact opneemt met de leverancier als je de apparatuur niet meer gebruikt. Dit geldt ook als je voor langere tijd wordt opgenomen in het ziekenhuis of een (verpleeg)instelling. Als je langer dan 2 weken bent opgenomen, of als je van tevoren weet dat de opname langer dan 2 weken zal duren, moet je dit melden aan de leverancier.

Meer informatie over het gebruik van extra zuurstof en de verschillende systemen die verkrijgbaar zijn vind je in het boekje Zuurstof thuis: wat moet ik weten? van het Longfonds.