Vergoeding wijkverpleging (verpleging en verzorging)

Wat krijg je vergoed voor wijkverpleging? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Heb je hulp nodig bij het opstaan, wondverzorging of bij het leren omgaan met een stoma? Dan kan je een vergoeding krijgen voor verpleging en bijbehorende persoonlijke verzorging die je thuis ontvangt. Wijkverpleging krijg je vergoed vanuit je basisverzekering.

Kinderen tot 18 jaar die intensieve kindzorg nodig hebben, hebben ook recht op verpleegkundige dagopvang in een verpleegkundig kinderdagverblijf of kinderzorghuis en verblijf in een kinderzorghuis. Intensieve kindzorg is zorg aan kinderen tot 18 jaar die specifieke zorg nodig hebben waarbij permanent toezicht nodig is, of 24 uur per dag zorg nabij beschikbaar moet zijn en de zorg gepaard gaat met één of meer specifieke verpleegkundige handelingen.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van zorg zonder contract voor jouw hulpmiddel.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen.

Eigen risico

Nee, je betaalt geen Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in 2020 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Waar kan je terecht?

Je kunt terecht bij een wijkverpleegkundige. Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor wijkverpleging? Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Wil je naar een zorgverlener die geen contract met ons heeft? Dan heb je voor nieuwe aanvragen voor wijkverpleging vooraf toestemming van ons nodig. Vul hiervoor het aanvraagformulier wijkverpleging in. Alleen dan krijg je een vergoeding.

Wil je je verpleging en/of bijbehorende persoonlijke verzorging zelf regelen? Dan kan je een persoonsgebonden budget (pgb) voor wijkverpleging aanvragen. Je hebt een indicatie nodig van een wijkverpleegkundige.

Heb je de hele dag zorg of toezicht nodig? Dan kan het zijn dat je recht hebt op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). De vergoeding voor deze zorg is anders geregeld. Benieuwd hoe dat werkt en of je in aanmerking komt? Lees meer over zorg in de Wlz.

Wijkverpleging: hoe snel kan je terecht?

  • Heb je direct zorg nodig? Dan krijg je die binnen 24 uur.
  • Heb je niet direct zorg nodig? Dan neemt je zorgverlener binnen 3 werkdagen contact met je op. Je hebt vervolgens binnen 1 week een indicatiegesprek met je zorgverlener. Je zorg start uiterlijk 1 week na dit gesprek. Behalve als je de zorg dan nog niet nodig hebt. Je spreekt dan met je zorgverlener af wanneer je zorg start.
  • Wij zorgen ervoor dat je gegarandeerde toegang hebt tot wijkverpleging. Meestal heb je keuze uit meerdere zorgverleners.

Voor wijkverpleging hanteren we kortere wachttijden dan de landelijke norm. Volgens de landelijke norm moet wijkverpleging altijd binnen 6 weken starten en vaak (80%) binnen 4 weken.