Vergoeding begeleiding bij dementie (casemanagement)

Wat krijg je vergoed voor begeleiding door een zorgprofessional (casemanagement) als je zorgt voor iemand met dementie? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Als je zorgt voor iemand met dementie, kun je hulp krijgen van één vaste, ervaren zorgprofessional. Deze begeleiding wordt casemanagement genoemd. Casemanagement wordt meestal vergoed uit de basisverzekering van de persoon met dementie. De vergoeding valt onder wijkverpleging. Afhankelijk van je situatie kun je begeleid worden door een wijkverpleegkundige of casemanager.

Krijgt je naaste andere zorg vergoed uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg), dan werkt deze vergoeding anders. Neem dan contact op met je zorgkantoor.

Wat doet je begeleider voor je?

Je persoonlijke begeleider komt regelmatig bij je naaste langs. En je kunt altijd bellen voor hulp en advies. Zo kan je begeleider:

  • Vragen over dementie beantwoorden
  • Je helpen in het woud van wetten en regels
  • Voor je bemiddelen bij het regelen van zorg
  • Je helpen de juiste keuzes te maken
  • Naar je verhalen en dilemma’s luisteren
  • Je advies en ondersteuning geven bij je hulpvragen
  • Je helpen zoeken naar oplossingen voor de persoonlijke situatie van jou en je naaste

Eigen bijdrage

Je naaste betaalt hiervoor geen eigen bijdrage.

Eigen risico

Je naaste betaalt hiervoor geen eigen risico.

Waar kan je terecht?

Krijg je nog geen begeleiding van een professional? Bespreek dit dan eerst met de huisarts van degene voor wie je zorgt. Of neem zelf contact op met een zorgverlener met contract voor casemanagement dementie. Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Heb je nog geen vast contactpersoon maar wel vragen? Stel je vragen gratis per mail aan één van de casemanagers op dementie.nl.

Stel je vraag aan een casemanager