Vergoeding second opinion

Wat krijg je vergoed voor een second opinion? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Heb je twijfel over een diagnose of behandeling? Dan kan je een second opinion aanvragen bij een andere arts of behandelaar. Een second opinion betekent niet dat het onderzoek opnieuw wordt gedaan. Het betekent dat een andere arts hetzelfde onderzoek bekijkt. Je krijgt een vergoeding voor een second opinion vanuit je basisverzekering.

Je krijgt geen vergoeding voor de second opinion over je mate van arbeidsongeschiktheid. Die valt niet onder de vergoeding van je zorgverzekering.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarmee wij een contract hebben. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen.

Eigen risico

In 2020 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een gecontracteerde arts of behandelaar? Vind een geschikte arts of behandelaar.

Je hebt een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist, bij wie je onder behandeling bent. Ook heb je een kopie van je medisch dossier nodig. Soms betaal je voor het opvragen van deze kopie extra kosten, deze krijg je niet vergoed.

Wil je meer weten wat een second opinion precies is en hoe je dat aanvraagt? Lees er meer over second opinion.