Vergoeding lig-, sta- en zitorthese

Lig-, sta- of zitorthesen zijn hulpmiddelen om de romp te verstevigen. Je krijgt een vergoeding uit je Just basisverzekering. Je moet wel een verwijzing hebben.

In het kort

  • 100% vergoed uit je Just basisverzekering
  • Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt. of Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
  • Je hebt een verwijzing nodig van je arts
  • Je leent de orthese

Wat krijg ik vergoed voor een lig-, sta- of zitorthese?

Met je Just basisverzekering krijg je 100% vergoeding voor een sta-, zit- en ligorthese.

Normaal gesproken leen je de orthese. Maar als deze speciaal voor jou aangepast is, wordt de orthese van jou. Dan betaal je wél eigen risico.

Wanneer krijg je deze een lig-, sta- of zitorthese vergoed?

Je krijgt de vergoeding als je lichaam niet meer goed functioneert. Bijvoorbeeld door een dwarslaesie, retardatie (achterstand in de ontwikkeling) of ernstige decubitus. Je hebt dan een bewijs van je arts nodig. De lig-, sta of zitorthese helpt om je houding te corrigeren of comfortabel te maken. Je hebt wel een verwijzing nodig van je medisch specialist. En soms heb je ook een adviesrapport van je ergotherapeut nodig. Je zorgverlener kan je hier meer over vertellen.

Waar kan ik een lig-, sta- of zitorthese halen?

Je kan naar een winkel met een contract voor lig-, sta- of zitorthesen. Er is altijd eentje bij jou in de buurt. Op het briefje van de medisch specialist staat welke orthese je nodig hebt.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor sta-, zit- en ligorthesen? Dan moet je altijd eerst toestemming aan ons vragen.