Vergoeding niet-spoedeisende zorg in het buitenland (geplande zorg)

Als je zelf je behandeling in het buitenland regelt (planbare zorg), kan je een vergoeding krijgen uit je basisverzekering. Je moet wel vooraf toestemming bij ons aanvragen.

In het kort

  • Vergoeding uit je basisverzekering mogelijk
  • Je hebt altijd vooraf toestemming van ons nodig
  • Je betaalt Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
  • Soms betaal je een Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.

 

Wat krijg ik vergoed voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Je krijgt een vergoeding voor geplande zorg in het buitenland die je in Nederland ook vergoed zou krijgen. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de zorgverlener die je kiest.

  • Ga je naar een zorgverlener met contract?
    Dan krijg je je zorg gewoon vergoed, net als in Nederland. Wel betaal je mogelijk een eigen bijdrage.
  • Ga je naar een zorgverlener zonder contract?
    Dan krijg je waarschijnlijk niet alles vergoed. En de kosten voor een behandeling in het buitenland zijn soms veel hoger dan in Nederland. Voorkom onverwacht hoge kosten en neem eerst contact met ons op voor meer informatie.

Dit krijg je helaas niet vergoed

We betalen zorgkosten altijd in euro’s. Dus ook je doktersrekening in het buitenland. Is deze rekening betaald in een vreemde muntsoort? Soms krijg je dan meer of juist minder betaald. Dit komt door koerswijzigingen. Misschien krijg je hier achteraf nog een rekening voor. Heb je extra bankkosten gemaakt voor een betaling naar of vanuit het buitenland? Dan betaal je deze zelf.

Vraag altijd toestemming aan voor:

Ga je naar een zorgverlener in het buitenland? Vraag dan vooraf de volgende zorg aan:

Wacht altijd onze toestemming af voordat je met deze behandeling begint. Alleen dan krijg je de behandeling of het medicijn vergoed.

Toestemming aanvragen voor geplande zorg

Neem eerst contact op:

Ga je naar een Belgische of Duitse zorgverlener met contract en staat de behandeling die je nodig heeft in deze lijst? Neem dan contact met ons op. Je hoort dan of deze behandeling in het ziekenhuis van je keuze onder het contract valt en of je deze moet aanvragen.

Zo kun je toestemming aanvragen

Wacht altijd onze toestemming af voordat je aan je behandeling begint. Alleen dan krijg je de behandeling of het medicijn vergoed. Heb je toestemming nodig voor je behandeling? Gebruik dan het aanvraagformulier. En verstuur deze per post. Je ontvangt meestal binnen 10 werkdagen een reactie. Soms vragen we extra informatie bij je op. Is je aanvraag akkoord? Dan ontvang je van ons je verklaring. Bekijk deze in Mijn Just.

Waar kan je naartoe?

Je kunt terecht bij een zorgverlener in het buitenland. Met sommige ziekenhuizen in België en Duitsland hebben we een contract. Vind een ziekenhuis.

Bekijk ook