Vergoeding blindengeleidehond

Wat krijg je vergoed voor een blindengeleidehond? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Een blindengeleidehond helpt je bij je mobiliteit of oriëntatie in het maatschappelijke verkeer. Je hebt een indicatie voor een blindengeleidehond als je blind bent of zo slechtziend dat je een hond nodig hebt.

De medische indicatiestelling moet gebeuren door de Stichting Visio of Stichting Bartiméus. Voor doof blinde verzekerden verricht Kentalis de indicatiestelling. De blindengeleidehondenschool geeft de praktische indicatiestelling.

Een blindengeleidehond krijg je vergoed uit je basisverzekering. Je krijgt ook een tegemoetkoming voor de kosten van levensonderhoud en voor de (medische) verzorging van de blindengeleidehond. Die tegemoetkoming is in 2024 maximaal € 1.100.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.

Eigen risico

Je betaalt alleen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt. over de tegemoetkoming.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor een blindengeleidehond? Vind een leverancier bij je in de buurt.

Je moet vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Stuur hierbij de medische diagnose en praktische indicatiestelling mee.

Voordelen als je naar een gecontracteerde leverancier gaat:

  • Een leverancier die lid is van de IGDF (International Guide Dog Federation).
  • Gediplomeerde leveranciers. Een leverancier moet beschikken over een instructeur die een afgeronde opleiding tot instructeur blindengeleidehonden bij een IGDF aangesloten hondenschool (in binnen- of buitenland) heeft gevolgd.
  • Een kwalitatief goede en gezonde hond die voldoet aan de eisen rondom minimum en maximum leeftijd, medische eisen, gedragskenmerken en vaardigheden.

Als de blindengeleidehond niet meer geschikt is om zijn taak uit te voeren, dan kan je een verzoek indienen voor een nieuwe blindengeleidehond.