Toestemming voor zorg

Voor sommige zorg heb je vooraf toestemming van ons nodig. Alleen dan krijg je een vergoeding. Deze toestemming wordt ook wel akkoordverklaring genoemd.

Voor welke zorg heb je toestemming nodig?

Kijk bij de vergoeding voor jouw behandeling of hulpmiddel of je toestemming nodig hebt.

Van sommige zorg is niet duidelijk of deze bij de basisverzekering hoort of bij de aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld bij nieuwe of experimentele behandelingen, bepaalde hulpmiddelen, ziekenvervoer of zorg in het buitenland. We beoordelen dit graag voordat je aan de behandeling begint. Je hebt dan van tevoren zekerheid over jouw vergoeding.

Vraag vooraf toestemming aan

Vraag altijd toestemming aan voordat je de zorg krijgt of het hulpmiddel koopt of leent. Dan kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Meestal vraagt je zorgverlener of leverancier de toestemming voor je aan. Je hoeft dan niets te doen.

Toestemming bij zorgverleners of leveranciers zonder contract

Vaak heb je een akkoordverklaring nodig als je kiest voor een zorgverlener of leverancier zonder contract voor de behandeling die je nodig hebt. Bij deze zorgverlener of leverancier betaal je een deel van de kosten zelf. Dan vergoeden we 60% van je nota tot maximaal 60% van het afgesproken tarief.

Vergoeding voor een hulpmiddel

Het kan zijn dat je de vergoeding voor jouw hulpmiddel van een leverancier zonder contract niet in één keer ontvangt, maar dat je een aantal jaren achter elkaar een deel vergoed krijgt als je jaarlijks aantoont dat je dit hulpmiddel nog gebruikt. Je leest op de bevestiging van je akkoordverklaring of dit voor jouw hulpmiddel van toepassing is.