Vakantiegevoel langer vasthouden?

Madelon Baans Madelon Baans 3:05

Heerlijk, die vakantieperiode. Maar we weten ook allemaal dat het soms best moeilijk is om het vakantiegevoel vast te houden. Eenmaal weer aan het werk, in het dagelijkse ritme, vraag je je soms af waar die vakantie zo snel gebleven is… Met deze 6 tips houd je het vakantiegevoel langer vast.

Persoon in zwembad: blogs van Just ziektekostenverzekering

#1 Ga naar buiten

Op vakantie ben je vaak veel buiten. En het is geen geheim dat buitenlucht en daglicht heel goed zijn voor je gezondheid, vooral ook mentaal! Eenmaal thuis heb je misschien de neiging om weer veel meer binnen te zitten, of het is ‘noodgedwongen’ door werk. Zorg daarom voor genoeg daglicht en buitenlucht! Maak een lunchwandeling, ga na het werk nog even naar buiten of stap op de fiets voor een rondje. En slurp die laatste zonnestralen nog lekker op!

#2 Collect memories, not things

Herinneringen aan leuke vakantieactiviteiten of mooie plekken zijn thuis bijna nog net zo leuk als tijdens de vakantie. Probeer dus al op vakantie die herinneringen vast te leggen en haal ze na de vakantie vaak genoeg op. Hou bijvoorbeeld een dagboekje bij op vakantie en lees dat na je eerste werkweek weer eens terug. Vertel mensen over je vakantie en de mooie dingen die je hebt beleefd om weer even terug te gaan naar dat moois. Of scroll af en toe eens lekker terug in je telefoon; als je de holiday pics bekijkt voel je het vakantiegevoel weer in je buik!

#3 Doorbreek het ritme als je weer thuis bent

Omdat je vaak na de vakantie alles weer exact zo doet als voor je vakantie, raak je het vakantiegevoel heel snel kwijt. Doorbreek dus de sleur van voor je vakantie met kleine dingen. Doe je boodschappen eens ergens anders. Of ga spontaan uit eten of een wandeling maken na je werk. Bel iemand voor een ongedwongen date op het terras. Doe af en toe eens iets dat je op vakantie ook zou doen!

Doe af en toe eens iets dat je op vakantie zou doen

#4 Ga naar het strand of park & zoek de natuur op

Steeds meer mensen komen er achter dat de natuur een plek is van balans en gedachten loslaten. En dat is nu juist wat je na je vakantie een beetje wilt vasthouden toch? Ga een stuk wandelen, in het gras of op een boomstronk zitten. Kijk om je heen en haal adem. Je zult zien dat je binnen een paar minuten al ontspant. Alsof je op vakantie bent! Zorg dat ’s morgens je picknicktas al klaar staat. Zet een fijne salade in de koelkast en leg vast een drankje koud. Op tijd naar huis en dan gauw spullen pakken en door naar het strand of een park bij jou in de buurt! Terwijl de meeste mensen alweer naar huis gaan (en het strand of park dus langzaam leeg loopt, hoera!) ga jij beginnen aan een zwoele zomeravond. Lekker eten, drinken en genieten van het ruisen van de zee of ritselen van de bomen. Enjoy!

#5 Ga sporten

Sporten zorgt voor een verlaging van je stresshormonen. Na een werkdag hét moment om je hoofd weer even helemaal ‘leeg’ te maken. Je kunt even aan niets anders denken. Bovendien is het goed voor je weerstand én komen er hele fijne stoffen vrij. Endorfine, serotonine en dopamine; allemaal stoffen waarvan je energiek, gelukkig en blij wordt. En laat dat nu best wel overeenkomen met de gevoelens die je hebt op vakantie!

#6 Doe iets nieuws

Op vakantie probeer je regelmatig wat nieuws: een nieuwe activiteit, een nieuw restaurantje, een nieuwe route... Probeer dat ook eenmaal thuis eens! Neem eindelijk eens die surfles, ga een uurtje suppen, of ga naar een museum. Genoeg te bedenken, genoeg te doen. Helemaal uit je normale patroon beleef je een echte vakantiedag! Wat doe jij om het vakantiegevoel langer vast te houden?

Madelon Baans

Madelon Baans

Madelon was Olympisch zwemster en werkt nu als freelance communicatieprofessional op het gebied van sport en gezondheid. Ze sport graag en veel: CrossFit, hardlopen, zwemmen, fietsen (triatlon), maar ook yoga maken haar happy. Madelon runt niet alleen de straten, maar ook glowmag.nl. Daar vind je jouw dagelijkse dosis inspiratie voor een happy & healthy lifestyle. Van workouts, persoonlijke verhalen en recepten tot hotspots en bijzondere reisbestemmingen. ‘Life is all about being healthy & having fun’!