Je krijgt de behandeling van een zintuiglijke beperking vergoed uit de basisverzekering. Het gaat om zorg voor mensen die slechtziend, blind, slechthorend en/of doof zijn of een spraak-taalontwikkelingsstoornis hebben. Een behandeling zonder opname komt het meest voor. Je leert omgaan met de beperking om zo zelfstandig mogelijk te leven. Bijvoorbeeld door het leren van gebarentaal.
Is opname medisch noodzakelijk? Dan wordt deze ook vergoed. Duurt je verblijf langer dan 1 jaar? Dan heb je een akkoordverklaring nodig. De zorginstellingen die deze zorg bieden, weten wanneer je voor opname in aanmerking komt en wanneer een akkoordverklaring nodig is.
Ga je of je kind voor behandeling naar een instelling? Mogelijk kom je in aanmerking voor ziekenvervoer. Je hebt hiervoor een toestemming van ons nodig.
Je krijgt deze vergoeding als je naar een zorgverlener met een contract voor je behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.
Nee, je betaalt geen wettelijke Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
In 2022 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.
De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.
Je kunt terecht bij een zorgverlener met een contract voor zorg voor zintuiglijk beperkten:
Voor zintuiglijk gehandicaptenzorg zijn er nauwelijks wachtlijsten. Je kan terecht bij alle zorgverleners in Nederland die deze specialistische zorg bieden.
Op Hemelvaartsdag (donderdag 26 mei) zijn wij gesloten.