Vergoeding verbruiksartikelen

Heb je verbruiksartikelen nodig? Zoals afdekpleisters, injectiespuiten, spoelapparatuur of verbandmiddelen voor wondzorg. Check dan je vergoeding. Je krijgt bij Just verbruiksartikelen vergoed uit je basisverzekering.

In het kort

 • Je krijgt verbruiksartikelen vergoed uit je Just basisverzekering
 • Je betaalt voor verbruiksartikelen soms Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
 • Je betaalt voor verbruiksartikelen geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
 • Je hebt een verwijzing nodig van je arts
 • Je hebt soms toestemming van ons nodig

Dit is je vergoeding voor verbruiksartikelen

Er zijn verschillende verbruiksartikelen. Bijvoorbeeld afdekpleisters, infuuspompen, injectiespuiten, spoelapparatuur en verbandmiddelen. Je vergoeding hangt af van het verbruiksartikel dat je nodig hebt. Check hier jouw vergoeding.

Vergoeding afdekpleisters

Wat krijg je vergoed voor afdekpleisters?

Je krijgt afdekpleisters bij amblyopie 100% vergoed uit je Just basisverzekering. Je betaalt voor afdekpleisters wel Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.. Maar er geldt geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf..

Wanneer krijg je afdekpleisters vergoed?

Je krijgt een vergoeding als je een amblyopie hebt én je behandelend arts je een verwijsbriefje heeft gegeven voor afdekpleisters voor je oog.

Waar kan ik naartoe voor afdekpleisters?

Je kan naar een leverancier met contract voor afdekpleisters voor het oog. Vind een leverancier met contract voor afdekpleisters.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor afdekpleisters? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.

Vergoeding infuuspomp & toedieningsmateriaal

Wat krijg je vergoed voor een infuuspomp?

Je krijgt voor een draagbare uitwendige infuuspomp en de bijbehoren materialen een vergoeding uit je Just basisverzekering. Dit krijg je vergoed:

 • Inzet en gebruik van apparatuur
 • Materialen voor toediening (zoals spuiten, verlenglijnen, naalden, gazen en handschoenen)
 • Batterijen en oplaadapparatuur (bij de eerste aanschaf)
 • Bezorging en instructie
 • 24/7 telefonische feedback en ondersteuning door verpleegkundigen
 • Onderhoud van de apparatuur

Je betaalt voor een infuuspomp geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt. of een Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf..

Wil je een pomp voor het toedienen van insuline of voeding? Dan gelden er andere regels. Bekijk de vergoeding voor een insulinepomp (diabeteshulpmiddel) of check de vergoeding hulpmiddelen voor het toedienen van voeding (dieetpreparaten).

Wanneer krijg je een infuuspomp vergoed?

Je krijgt een infuuspomp en bijbehorende materialen vergoed als:

 • je medicijnen hebt die je continu parentaal (rechtstreeks in je aders) moet toedienen. En
 • je een briefje hebt van je behandelend arts of verpleegkundige van MTH-team. Met daarin het geneesmiddel dat je nodig hebt en voor welke periode. En
 • je de medicijnen vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.

Waar kan je een infuuspomp halen?

Je kan naar een leverancier met contract voor infuuspompen. Vind een leverancier van infuuspomp bij je in de buurt.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor infuuspomp? Dan krijg je misschien minder vergoed. Vraag altijd eerst toestemming bij ons aan om dit te voorkomen.

Goed om te weten

Je leent de infuuspomp. Is de pomp niet meer goed? Neem dan contact op met jouw leverancier. De leverancier beoordeelt of je een nieuwe pomp krijgt.

Heb je geen infuuspomp meer nodig? Neem dan altijd contact op met je leverancier. De pomp wordt dan weer bij je opgehaald.

Vergoeding injectiespuiten

Wat krijg je vergoed voor injectiespuiten?

Je krijgt injectiespuiten of injectiepennen en de bijbehorende materialen vergoed uit je Just basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt..

Andere soorten injectiespuiten nodig? Bekijk de vergoeding voor injectiespuiten bij diabeteszorg en voedingszorg.

Wanneer krijg je injectiespuiten vergoed?

Je krijgt injectiespuiten of injectiepennen vergoed als:

 • je een chronische ziekte hebt waarbij je vaak medicijnen in je spier (bovenarm-, dij- of bilspier) moet spuiten. En
 • je behandelend arts je een verwijzing heeft gegeven. En
 • je een medische indicatie hebt voor het gebruik van insuflon: Kinderen tot 18 jaar met diabetes en spuitangst. En
 • je aangepaste uitvoeringen van injectiespuiten en toebehoren nodig hebt door een motorische of visuele handicap. En de standaard uitvoering voor jou niet werkt. En
 • het medicijn vergoed wordt vanuit je Just basisverzekering

Waar kan je terecht voor injectiespuiten?

Je kan naar een apotheek met contract voor het afgeven van injectiespuiten. Vind een apotheek met contract voor injectiespuiten.

Ga je naar een apotheek zonder contract? Dan krijg je voor de injectiespuiten misschien niet alles vergoed. Vraag daarom altijd eerst toestemming bij ons aan om dit te voorkomen.

Vergoeding spoelapparatuur

Wat krijg je vergoed voor spoelapparatuur?

Je krijgt spoelapparatuur voor een stoma of anaal- en blaasspoelen vergoed uit je Just basisverzekering. Je betaalt voor spoelapparatuur Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt..

Je krijgt een vergoeding voor:

 • spoelapparatuur en toebehoren. Of
 • klysma's voor anaal- en blaasspoeling

Wanneer krijg je spoelapparatuur vergoed?

Je krijgt spoelapparatuur vergoed als:

 • je ernstige problemen hebt met ontlasting door een aandoening waarbij je blaas, darmtraject of stoma regelmatig gespoeld moet worden. En
 • je een verwijzing hebt van je behandelend arts waarin staat welke spoelapparatuur je nodig hebt. En
 • je naar een leverancier met contract gaat

Waar kan je spoelapparatuur halen?

Je kan naar een leverancier met contract voor spoelapparatuur. Vind een leverancier van spoelapparatuur.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor spoelapparatuur? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Vraag altijd eerst toestemming aan ons als je naar een leverancier zonder contract gaat.

Vergoeding stomamaterialen

Wat krijg je vergoed voor stomamateriaal?

Uit je Just basisverzekering krijg je alle materialen die medisch nodig zijn voor de verzorging van je stoma volledig vergoed. Je krijgt:

 • opvangzakjes
 • plakken
 • stomapleisters
 • huidverzorgingsproducten
 • advies en begeleiding van de leverancier door de klantenservice of stomaverpleegkundige

Je betaalt voor stomamaterialen wel Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt..

Belangrijk om te weten

Je krijgt géén vergoeding voor schoonmaak- en geurmiddelen, beschermende onderleggers en kleding.

Wanneer krijg je stomamateriaal vergoed?

Je krijgt stomamateriaal vergoed als:

 • je een verwijzing hebt van de medisch specialist of stomaverpleegkundige die je behandelt. En
 • je naar een leverancier met contract voor stomamateriaal gaat. We hebben met deze leveranciers afgesproken dat zij voor stomamateriaal een vergoeding per dag krijgen: de dagprijs. Check hoe dagprijzen voor stomamateriaal werkt.

Waar kan je stomamateriaal halen?

Just heeft voor deze zorg een beperkt aantal leveranciers gecontracteerd. Je kan naar een leverancier met een contract voor stomamateriaal. Kijk in de zorgvinder welke leveranciers gecontracteerd zijn voor stomamaterialen.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor stomamateriaal? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Vraag daarom altijd eerst toestemming bij ons aan om dit te voorkomen.

Wachttijden bij stomamateriaal

We maken afspraken met leveranciers over wachttijden en beschikbaarheid bij stomamaterialen. Check hoe snel je terecht kan.

Vergoeding verbandmiddelen

Wat krijg je vergoed voor verbandmiddelen?

Je krijgt verbandmiddelen 100% vergoed uit je Just basisverzekering. Je betaalt voor verbandmiddelen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt..

Wanneer krijg je verbandmiddelen vergoed?

 • Je krijgt verbandmiddelen alleen vergoed als je deze voor langere tijd moet gebruiken. Bijvoorbeeld bij een complexe wond of hoog risico daarop, ernstige littekens of een chronisch huiddefect hebt. Wil je verbandmiddelen voor tijdelijk gebruik? Dan betaal je deze zelf.
 • Je hebt een verwijzing of ZN formulier van je behandelend arts, verpleegkundig specialist of de physician assistant. Voor compressiemateriaal is altijd een ZN formulier nodig.

Waar kan je verbandmiddelen halen?

Ga met je verwijzing naar een leverancier met contract voor verbandmiddelen. Vind een leverancier met contract voor verbandmiddelen. De leverancier vertelt je wat je nodig hebt en levert de verbandmiddelen bij je thuis.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor verbandmiddelen? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Vraag daarom altijd eerst toestemming aan bij ons. De leverancier moet voor wondverzorgingsartikelen erkend staan bij de SEMH.