Vergoeding speciale brillen en lenzen

Heb je volgens de oogarts speciale brillenglazen of lenzen nodig? Daarvoor ben je met onze basisverzekering goed verzekerd.

In het kort

  • Je hebt een verwijzing én toestemming nodig
  • Je betaalt Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
  • Je betaalt een Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.

Wat krijg je vergoed?

Contactlenzen op medische indicatie kunnen worden vergoed uit de basisverzekering als:

  • De stoornis het gevolg is van een medische aandoening of een trauma. Ook bandagelenzen zonder visuscorrigerende werking krijg je vergoed bij een ernstige aandoening waarbij een langdurige medische behandeling met deze middelen medisch noodzakelijk is.
  • Je met de lenzen een betere gezichtsscherpte of kwaliteit van de visus krijgt dan met brillenglazen (medisch en/of aantoonbaar onderbouwd).

Een verzekerde tot 18 jaar kan ook brillenglazen of filterglazen op medische indicatie vergoed krijgen uit de basisverzekering als:

  • Er een indicatie is voor lenzen of een pathologische myopie met een refractieafwijking van ten minste -6 dioptrieën en het dragen van lenzen niet de voorkeur heeft óf;
  • De verzekerde aan een of beide ogen geopereerd is vanwege een lensafwijking, óf;
  • De verzekerde lijdt aan zuivere accommodatieve esotropie (scheelzien).

Let op: bij een kappenbril en een ptosisbril worden de brilglazen met een correctie niet vergoed.

Wanneer krijg je de vergoeding?

Je hebt een verwijzing nodig van de oogarts. Daarmee vraag je toestemming bij ons aan. Stuur meteen ook even de offerte mee.

Eigen bijdrage

De wettelijke eigen bijdrage is: € 59,50 per lens, maximaal € 119.

Waar haal je je speciale bril of lenzen?

Ga naar een leverancier voor lenzen of brillenglazen met een contract. Want bij een zorgverlener zonder contract krijg je minder vergoed.

Gewone bril of lenzen nodig?

Zonder medische indicatie krijg je geen vergoeding, maar wel flinke korting!

Bekijk je korting