Wat is het voorkeursbeleid medicijnen?

Sommige medicijnen werken hetzelfde, maar verschillen in prijs. In dat geval krijg je alleen het goedkoopste medicijn vergoed. Het voorkeursgeneesmiddel. Geen zorgen, je krijgt nog steeds het medicijn dat je nodig hebt, maar dan in een ander doosje.

1. Je krijgt altijd een medicijn dat goed werkt

Staat de stof op de lijst?

Als je medicijn (de werkzame stof) op de lijst voorkeursmedicijnen staat, krijg je van je apotheek dit medicijn mee. Voor deze medicijnen hebben we met fabrikanten prijsafspraken gemaakt. Daarom staan deze medicijnen voor 1 of 2 jaar op de lijst.

  • Je betaalt geen eigen risico voor het medicijn. Maar wel voor de service van de apotheek.    
  • Liever een ander merk? Dan betaal je dit zelf. Behalve als je arts zegt dat er een Medische noodzaak betekent dat behandeling met het voorkeursmiddel voor je medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat de samenstelling, dosering of toedieningsvorm van een medicijn zo bijzonder is dat voor je maar één bepaald medicijn in aanmerking komt. Dit komt alleen in uitzonderlijke gevallen voor. is.

Staat je stof niet op de lijst?

Als de werkzame stof niet op de lijst staat, zorgt je apotheek ervoor dat je een van de andere medicijnen krijgt die op dat moment de beste prijs heeft. Je betaalt dan wel eigen risico, en de kosten voor de service van de apotheek.

Vrouw krijgt advies van apotheker

De lijst voorkeursmedicijnen

Benieuwd of we prijsafspraken hebben voor de werkzame stof die jij nodig hebt? Check of 'ie op de lijst voorkeursmedicijnen staat. Je vindt de stof op je recept.

Bekijk de lijst

3. Je apotheek kijkt wat jij nodig hebt

Soms reageer je niet helemaal goed op een medicijn. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor een hulpstof. Daarom controleert de apotheek altijd eerst even of een medicijn veilig is voor jou.

Is de lijst met voorkeursmedicijnen aangepast? Dan weet de apotheek welk medicijn je nodig hebt.

Tip: geef je apotheek toestemming om je medische gegevens te delen. Dan kunnen ook je artsen bij je dossier. Bij een noodgeval kunnen ze dan meteen juist handelen. Dit is zeker aan te raden als je allergieën hebt. Informeer bij je apotheek of kijk op ikgeeftoestemming.nl.

Veelgestelde vragen over het voorkeursbeleid

Geen paniek! We hebben met fabrikanten afgesproken dat het voorkeursmedicijn het hele jaar beschikbaar moet zijn. Komt het toch een keer voor dat het medicijn er niet is, dan krijg jij van je apotheker gewoon een medicijn van een ander merk waarvan de werking precies hetzelfde is.