Niet sporten? Zo ben je óók gezond bezig!

Madelon Baans Madelon Baans 2:24

Iedereen weet dat sporten goed is voor je gezondheid. Maar je hoeft je niet altijd volledig in het zweet te werken om toch gezond bezig te zijn. Want bij een gezond en fit lijf hoort ook ontspanning én een gezond en fit brein. Door je brein te prikkelen houd je je hersenen fit terwijl de activiteiten vaak heel ontspannend zijn: win-win! Dus… Heb je zin om het een keertje wat rustiger aan te doen?

Buiten bewust gezond bezig zijn: Just zorgverzekering helpt je

#1 Wandelen

Hee, wandelen is toch fysiek? Jawel, maar het is een activiteit met een lage inspanning. Tegelijkertijd geef je jouw hoofd ook een workout, want met een wandeling van 20 minuten raakt je brein al veel beter doorbloed. Wandelen stimuleert je creativiteit en denkvermogen. Dus op naar buiten! (maar houd 1.5 meter afstand van elkaar)

Een ontspannende wandeling is prima brainfood

#2 Puzzelen

De nieuwe trend? Puzzelen! En dan moet je niet denken aan sudoku’s of kruiswoordpuzzels, maar de ouderwetse legpuzzel is weer helemaal terug van weggeweest. Er wordt zelfs een vergelijking gemaakt met meditatie, omdat het leggen van puzzels zeer rustgevend is voor de geest. Zo’n typisch voorbeeld van nadenken en ontspannen tegelijk. Dus hop: allemaal aan de legpuzzel!

#3 Tekenen

Het is algemeen bekend dat tekenen goed is voor je grijze massa. Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we eigenlijk altijd iets willen maken, bedenken of ontwikkelen. Het is goed voor je geheugen bijvoorbeeld, maar verbetert ook je oog-hand-coördinatie. Ook helpt het om alerter te worden. Ben je niet zo’n tekenaar? Er zijn ook kleurboeken voor volwassenen om jouw bovenkamer te stimuleren. En je hoeft heus niet altijd binnen de lijntjes te kleuren hoor…

#4 Wisselen van hand

Over oog-hand-coördinatie gesproken… Uit onderzoek blijkt dat het zeer gezond is om je brein uit te dagen door dingen anders te doen. Dit kun je heel simpel zelf doen door met eenvoudige taken te wisselen van hand en dus je niet-dominante kant te gebruiken. Tandenpoetsen, je broek dichtknopen, een vork vasthouden of dingen oppakken en uit je tas halen. Hierdoor stimuleer je de andere hersenhelft en zet je je hersens flink aan het werk. Deze prikkel is hartstikke goed voor je koppie!

#5 Mediteren

Het klinkt je misschien wat zwaar in de oren; mediteren. Maar dat hoeft het niet te zijn. Mediteren kan namelijk ook al in 3 minuten, of je kunt zelfs een ademhalingsoefening van 1 minuut doen. Er zijn tegenwoordig handige apps die je daar helemaal bij helpen. Elke dag even een bewuste ‘pauze’ inlassen – al is het maar een paar minuten – is heel goed voor je mentale toestand én voor je gezondheid.

#6 Lezen

Lees jij nog wel eens een boek, een krant of een fijn magazine? Good for you! Lezen vermindert namelijk stress en verlaagt de bloeddruk. Maar de wetenschap zegt nog veel meer dan dat! Zo verbetert het je geheugen en het vermogen om analytisch te denken. En zelfs… Kun je ouder worden door regelmatig te lezen. Dus tsja, over gezond gesproken!

Madelon Baans

Madelon Baans

Madelon was Olympisch zwemster en werkt nu als freelance communicatieprofessional op het gebied van sport en gezondheid. Ze sport graag en veel: CrossFit, hardlopen, zwemmen, fietsen (triatlon), maar ook yoga maken haar happy. Madelon runt niet alleen de straten, maar ook glowmag.nl. Daar vind je jouw dagelijkse dosis inspiratie voor een happy & healthy lifestyle. Van workouts, persoonlijke verhalen en recepten tot hotspots en bijzondere reisbestemmingen. ‘Life is all about being healthy & having fun’!