Vergoeding zwangerschapsonderzoek

Je basisverzekering Just Basic vergoedt zwangerschapsonderzoeken zoals een 12-weken echo en een bloedonderzoek. Je hebt wel een verwijzing nodig.

In het kort

  • 100% vergoed uit je basisverzekering
  • Je betaalt Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt. voor deze onderzoeken: vlokkentest, vruchtwaterpunctie
  • Je hoeft geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf. te betalen
  • Je hebt wel een verwijzing nodig

Wat krijg ik vergoed voor een zwangerschapsonderzoek?

Met je Just basisverzekering krijg je een vergoeding voor Je verloskundige, huisarts of gynaecoloog geeft uitleg en advies over de zwangerschapsonderzoeken. Het gesprek na een onderzoek hoort hier ook bij. en de 12-weken echo (termijnecho).

Heb je een medische indicatie?

Dan krijg je ook een vergoeding voor de Bij de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt je bloed onderzocht en getest op het Downsyndroom, Edwardsyndroom en Patausyndroom., Met onderzoek van je placentaweefsel kan worden onderzocht of je kindje een chromosoomafwijking heeft. of Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit je baarmoeder gehaald. Met onderzoek kan worden vastgesteld of je kindje een chromosoomafwijking of een aangeboren afwijking heeft..

Heb je geen medische indicatie? Dan wordt de NIPT door de overheid vergoed. Lees meer over de vergoeding door de overheid.

Echo bij 13 weken en 20 weken:

Je kan ook een 13- en 20-weken echo krijgen. Beide echo's zijn medische onderzoeken waarbij gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij je baby. De 13-weken echo is bedoeld om deze afwijkingen eerder op te sporen.

De 13- en 20-weken echo worden allebei vergoed door de overheid.

Waar kan ik naartoe voor zwangerschapsonderzoek?

Je kan naar een zorgverlener met een contract voor het onderzoek dat je wilt laten uitvoeren. Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Zoek bijvoorbeeld '20-weken echo'.

Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien minder vergoed.

Bekijk ook:

Meer vergoedingen

Persoonlijk advies tijdens je zwangerschap

Onze geboortezorgadviseurs staan tijdens je zwangerschap voor je klaar. Bel gerust met vragen over bijvoorbeeld de eigen bijdrage of kraamzorg.