Vergoeding zitorthese en ligorthese

Zit- of ligorthesen zijn hulpmiddelen om de romp te verstevigen. Je krijgt een vergoeding uit je Just basisverzekering. Je moet wel een verwijzing hebben.

In het kort

  • 100% vergoed uit je Just basisverzekering
  • Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2022 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
    of Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
  • Je hebt een verwijzing nodig van je arts

Wat krijg je vergoed voor zit- en ligorthesen?

Met je Just basisverzekering krijg je 100% vergoeding voor zitorthesen en ligorthesen.

Wanneer krijg je zit- en ligorthese vergoed?

  • Je krijgt de vergoeding als je normale functie verloren bent en waarbij wordt aangenomen dat deze functie niet meer herstelt. Je hebt dan een medische indicatie, zoals dwarslaesie, ontwikkelingsachterstand (retardatie) of ernstige decubitus. De zit- en ligorthese dient ter compensatie van een verloren functie.
  • Je hebt een verwijzing nodig van een medisch specialist.
  • Je leent de zit- en ligorthesen.

Waar kan je zit- en ligorthese halen?

Je kan terecht bij een leverancier met een contract voor een zit- of ligorthese? Vind een leverancier van zit- en ligorthesen bij jouw in de buurt. Op de voorschrift van de medisch specialist staat welke voorziening je nodig hebt.

Ga je naar een leverancier zonder contract voor zit- en ligorthesen? Dan moet je vooraf altijd een toestemming aan ons vragen.

Reparatie van de orthese
Is je zit- of ligorthese kapot of beschadigd? Neem dan contact op met een leverancier met contract. De leverancier beoordeelt dan of je in aanmerking komt voor een nieuwe orthese.

Heb je de leen orthese niet meer nodig?
Neem dan altijd contact op met je leverancier. De orthese wordt dan weer bij je opgehaald.

Hulp nodig? Just Ask!