Vergoeding zelfstandig behandelcentrum

Wat krijg je vergoed voor een behandeling bij een zelfstandig behandelcentrum? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Je kunt bij elk ziekenhuis in Nederland terecht. Voor sommige behandelingen kan je ook in een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) terecht. Een zelfstandig behandelcentrum is een samenwerkingsverband tussen 2 of meer medisch specialisten. Voor behandeling in zelfstandige behandelcentra heb je een verwijzing nodig van een arts of een medisch specialist.

Meestal worden behandelingen in een zelfstandig behandelcentrum op dezelfde manier vergoed als behandelingen in een ziekenhuis.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een zorgverlener met een contract voor je behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.

Eigen bijdrage

Afhankelijk van de behandeling kan het zijn dat je een wettelijke eigen bijdrage moet betalen.

Eigen risico

In 2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een zelfstandig behandelcentrum met een contract? Vind een zelfstandig behandelcentrum bij je in de buurt.

Niet alle behandelingen worden gecontracteerd bij de zelfstandige behandelcentra. Twijfel je of je zelfstandig behandelcentrum een contract heeft voor uw behandeling? Bel dan met de  CZ Ziekenhuislijn: (013) 593 82 40