Vergoeding voorlees- en memoapparatuur

Wat krijg je vergoed voor voorlees- en memoapparatuur? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Voorlees- en memoapparatuur krijg je vergoed uit de basisverzekering. Visueel gehandicapten kunnen aanspraak maken op voorleesapparatuur voor zwartdrukinformatie en aangepaste memorecorders. Het voorleesapparaat is bedoeld voor het voorlezen van gedrukte informatie. Het apparaat is geschikt voor blinden en zeer slechtzienden die geen gebruik kunnen maken van enig ander hulpmiddel dat informatie voor hen toegankelijk maakt. De memorecorder heeft de functie van een agenda of aantekenboekje.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van zorg zonder contract voor jouw hulpmiddel.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.

Eigen risico

In 2022 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

De vergoeding van de memoapparatuur valt onder het eigen risico, de vergoeding voor het voorleesapparaat niet.

Waar kan je terecht?

Je kunt terecht bij een leverancier met een contract voor je hulpmiddel:

Ga je naar een leverancier met een contract? Dan hoef je alleen een akkoordverklaring bij ons aan te vragen als:

  • de memorecorder duurder is dan € 275
  • de voorleesapparatuur duurder is dan € 2.150

Ga je naar een leverancier zonder contract? Dan moet je altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Heb je een vervangend hulpmiddel nodig? Dan hebben we bij je aanvraag een offerte van de leverancier nodig met daarop de reden van vervanging.

Je leent de voorleesapparatuur. Heb je deze apparatuur niet meer nodig? Dan zorgen we dat de apparatuur bij je wordt opgehaald. Neem hiervoor contact op met je leverancier en met onze afdeling Medische Beoordelingen.

Hulp nodig? Just Ask!