Vergoeding pruik

Wat krijg je vergoed voor een pruik? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Dit krijg je vergoed

Je hebt recht op een vergoeding voor haarwerk of pruik bij langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Als het haarwerk of de pruik duurder is dan de maximale vergoeding, moet je de rest zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage.

Klassieke mannelijke kaalheid is geen medische aandoening zoals hier bedoeld. Als deze vorm van kaalhoofdigheid voorkomt bij vrouwen, dan is het wel een medische aandoening. Een pruik of haarwerk komt dan wel voor een (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking.

Basisverzekering

Je krijgt je rekening bij een leverancier met een contract voor haarwerk en/of pruik voor 100% vergoed tot maximaal € 452.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van zorg zonder contract voor jouw hulpmiddel.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Als het haarwerk duurder is dan de wettelijke vergoeding kan je wel voor extra kosten komen te staan.

Eigen risico

In 2021 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor haarwerken en pruiken? Vind een leverancier bij je in de buurt.

Voordelen als je naar een gecontracteerde leverancier gaat:

  • Je krijgt een vergoeding voor maximaal één haarstuk of andere hoofdbedekking per jaar.
  • De leveranciers van haarwerken en pruiken hebben een diploma van de kappersopleiding.
  • De leveranciers kunnen alle soorten haarwerken leveren in verschillende merken, modellen en prijsklassen.
  • Je kunt binnen 5 werkdagen bij een leverancier terecht voor een intake gesprek.
  • Confectie haarwerken worden binnen 2 werkdagen na bestelling bij je aangemeten. Maatwerk wordt gemiddeld binnen 12 weken na bestelling bij je aangemeten.
  • Je hebt een garantie van 12 maanden op een haarwerk van echt haar of cyberhaar bij dagelijks gebruik.

Ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan heb je alleen een voorschrift nodig van de medisch specialist met daarop de medische diagnose en de voorziening die je nodig hebt. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Dit hulpmiddel wordt je eigendom. Heb je geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een gecontracteerde leverancier. De leverancier beoordeelt dan of je in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel. Bij dagelijks gebruik gaat een haarwerk of pruik minimaal één jaar mee, als je deze natuurlijk goed verzorgt.

Hulp nodig? Just Ask!