Vergoeding fysio- en oefentherapie tot 18 jaar bij aandoeningen op de lijst van de overheid

Wat krijg je (of je kind) vergoed voor fysio- of oefentherapie Cesar/Mensendieck bij een aandoening die voorkomt op de lijst van de overheid? Bekijk je maximale vergoeding.

Vanaf de 1e behandeling: basisverzekering

Staat de aandoening van je kind in de lijst? Dan krijgt je kind de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De duur en het aantal behandelingen hangt af van de aandoening. De fysio- of oefentherapeut kan je hier meer over vertellen. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. In overleg met je fysio- of oefentherapeut en eventueel je verwijzer bepaal je samen hoeveel behandelingen noodzakelijk zijn voor je aandoening.

Wat betaal je zelf naast de vergoeding uit de basisverzekering?

 • Je betaalt geen eigen risico
 • Je betaalt geen eigen bijdrage
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut? Dan betaal je een deel per behandeling zelf afhankelijk van je basisverzekering.

Waar kan je terecht?

Bij een gecontracteerde fysio- of oefentherapeut vergoeden we 100% van de behandeling. Met deze therapeuten hebben we namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.

Bij bepaalde aandoeningen

Voor onderstaande behandelingen sluiten wij alleen contracten met gespecialiseerde fysio- en oefentherapeuten, want zij bieden je de beste zorg.

 • Fysiotherapie bij lymfoedeem
  Vind een oedeemfysiotherapeut bij je in de buurt. Deze oedeemfysiotherapeuten staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. En huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Zij zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van (lymf)oedeem en zij hebben kennis van de actuele ontwikkelingen door continue (bij)scholing en opleiding. Je bent hierdoor verzekerd van een behandeling op maat door een fysiotherapeut en huidtherapeut met specialistische kennis over (lymf)oedeem.
 • Fysio- of oefentherapie bij de ziekte van Parkinson
  Vind een fysio-of oefentherapeut met de specialisatie Parkinson. De behandelend paramedische zorgverleners zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Zij zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. ParkinsonNet biedt een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van de ziekte van Parkinson.
 • Bekkenfysiotherapie
  Vind een bekkenfysiotherapeut bij je in de buurt. De fysiotherapeuten staan geregistreerd als bekkenfysiotherapeut in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Zij zijn speciaal opgeleid voor bekkenfysiotherapie en zij hebben kennis van de actuele ontwikkelingen door continue (bij)scholing en opleiding. Je bent hierdoor verzekerd van een behandeling op maat door een fysiotherapeut met specialistische kennis over bekkenbodemklachten.

Niet-gecontracteerde fysio- of oefentherapeut

Bij een niet-gecontracteerde fysio- of oefentherapeut krijg je geen volledige vergoeding. Je hebt bij deze niet-gecontracteerde therapeuten een akkoordverklaring nodig.

Wil je meer weten? Lees alles over de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg.

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt altijd een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Je behandeling moet binnen 3 maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.

Afspraken over wachttijden Fysio- of oefentherapie

Hoe snel kan je terecht bij een therapeut? Voor fysiotherapie en oefentherapie Cesar/Mensendieck kan je binnen 4 werkdagen terecht..

Spoed? Dan kan je eerder terecht. Bij bepaalde aandoeningen is het wenselijk juist niet binnen die termijn met de behandeling te starten. De therapeut kan je hierover informeren.