Vergoeding elektronische handloep of beeldschermloep

Je krijgt een elektronische handloep of beeldschermloep vergoed uit de basisverzekering als je niet met een eenvoudiger hulpmiddel kunt lezen.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding

Eigen risico

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijg je vergoed voor een elektronische handloep of beeldschermloep?

Je krijgt een elektronische handloep of Een leeshulpmiddel dat een opname van bijvoorbeeld een krant met een camera elektronisch bewerkt en weergeeft op een monitor. Speciaal voor slechtzienden die alleen met dit toestel kunnen lezen.
  vergoed uit de basisverzekering als je slechtziend bent en je niet kunt lezen met een eenvoudiger hulpmiddel. Er zijn vaste en mobiele beeldschermloepen. Je oogarts of het visueel adviescentrum bepaalt samen met je welk type loep het best bij je situatie past. Je krijgt de elektronische handloep of beeldschermloep altijd te leen.

Elektronische handloep

De elektronische handloep is kleiner dan 7 inch (18 centimeter). Je kunt deze loep makkelijk in één hand vasthouden. Handig als je boodschappen gaat doen, op reis bent of bijvoorbeeld naar een restaurant gaat.

Mobiele beeldschermloep

Een mobiele beeldschermloep is een apparaat dat je meestal vasthoudt met 2 handen. De mobiele loep is makkelijk te verplaatsen in vergelijking met een vaste loep. De mobiele loep is tussen de 7 en 13 inch (18 en 33 centimeter).

Vaste beeldschermloep

Een vaste beeldschermloep is een apparaat dat je ergens neerzet. De beeldschermloep heeft een groot leesoppervlak en is hierdoor moeilijk te verplaatsen.

Waar kan je terecht?

Leveranciers met contract

Als je naar een leverancier gaat die een contract met ons heeft, dan krijg je alles vergoed. Met deze leveranciers hebben wij afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.

Leveranciers zonder contract

Ga je naar een leverancier zonder contract? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Verder moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Voeg daarbij de medische diagnose van je behandelend arts en een offerte van de leverancier toe.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

> Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

Vind een leverancier

Op zoek naar een leverancier met een contract voor een elektronische handloep of beeldschermloep? Vind een leverancier bij je in de buurt.

Je krijgt de loep te leen

Je krijgt een elektronische handloep of beeldschermloep altijd te leen. Heb je de loep niet meer nodig? Geef dit dan door aan de leverancier en aan onze afdeling Medische Beoordelingen. De apparatuur wordt dan weer bij je opgehaald.