5x tips van de dermatoloog over veilig zonnen

Martijn Meijs Martijn Meijs 1:50

Op zonnige dagen kun je in Nederland al binnen 15 min verbranden. Tijd voor een lesje veilig zonnen van de dermatoloog.

Goed insmeren met zonnebrandcrème

Les 1: Smeren, smeren, smeren

In de zon en de schaduw. In de tuin en op het strand. En ja, óók als het bewolkt is. Smeer dus altijd een half uur van te voren van top tot teen – dus ook je voeten, knieholtes en tatoeages - met een minimaal factor SPF 30 met UVA filters. Iedere 2 uur.

Les 2: Check je etiket

Niet zo fun fact: je kan gewoon door kleding heen verbranden. Draag bij hoge zonkracht speciale UV-kleding met in het etiket ‘UPF 30’ of ‘UV-standaard 801 80’. En bescherm je hoofd met een hoed of pet.

Les 3: Zon in de daluren

Ook in Nederland kan de zon flink branden. Gewoon thuis en op de fiets, maar zeker aan het strand. Rol daarom tussen 11.00 en 15.00 onder je parasol (en vergeet je ook daar niet in te smeren).

Les 4: Jong gesmeerd = oud gedaan

Geef het goede voorbeeld en smeer, iedere dag. Werkt je kroost niet mee? Maak er een spelletje van. Of smeer elkaar in. En maak de zomerlook compleet met een petje, uv-shirtje en goede zonnebril met bescherming tegen UV-straling.

Les 5: Geniet met mate

Jij denkt er misschien anders over, maar zon + alcohol = geen goede cocktail. De nadelen: je verbrandt sneller en voelt dat niet, je droogt sneller uit én je krijgt er extra vervelende katers van.

Toch verbrand?

Aii. Ga snel uit de zon, wikkel jezelf in koele doeken. Het smeren met aftersun kan eventueel een beetje helpen maar dan wel zónder parfum erin. Op deze manier help je je huidoppervlak weer te herstellen. En check je huid regelmatig op veranderingen of afwijkingen. Met de SkinVision app kun je heel makkelijk zelf moedervlekjes en verdachte plekjes controleren en krijg je direct advies. Helemaal gratis.

Vrouw checkt een verdacht vlekje op haar huid met SkinVision app

SkinVision

Gewoon een moedervlek of toch een vreemd plekje? Check in 30 seconden of een plekje verdacht is of niet. Gewoon met de app.

Aan de slag

Martijn Meijs

Foto dhr Meijs, Senior Dermatologist

Martijn werkt als dermatoloog in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord met huidkanker als aandachtsgebied. Daarnaast is hij als dermatoloog betrokken bij de ontwikkeling van SkinVision. “Wij maken ons ernstig zorgen over de onzichtbare en onbereikbare groep met verdachte huidplekjes. Een verdacht huidplekje geeft niet direct klachten, maar zeker als het om een verdenking van melanoom gaat, willen we deze mensen snel zien. De SkinVision-app ondersteunt hierbij.”