3 fabeltjes over zonnen

Martijn Meijs Martijn Meijs 0:55

Geloof jij nog dat je niet kan verbranden in de schaduw? De dermatoloog ontkracht de grootste fabeltjes over zonnen.

Goed insmeren met zonnebrandcrème

Fabel 1: in de schaduw hoef je niet te smeren

Ook in de schaduw kan je verbranden. En ook als het bewolkt is. Smeer dus altijd een half uur van te voren van top tot teen – dus ook je voeten, knieholtes en tatoeages - met minimaal factor SPF 30 met UVA filters. Iedere 2 uur.

Fabel 2: zon + alcohol = de perfecte cocktail

Jij denkt er misschien anders over, maar zon + alcohol = geen goede cocktail. De nadelen: je verbrandt sneller en voelt dat niet, je droogt sneller uit én je krijgt er extra vervelende katers van.

Fabel 3: in Nederland verbrand je niet echt

Ook in Nederland kan de zon flink branden. En jij flink verbranden. Gewoon thuis, op de fiets en zeker aan het strand. Rol daarom tussen 11.00 en 15.00 onder je parasol (en vergeet je ook daar niet in te smeren).

Toch verbrand?

Aii. Ga snel uit de zon, wikkel jezelf in koele doeken. Het smeren met aftersun kan eventueel een beetje helpen maar dan wel zónder parfum erin. Op deze manier help je je huidoppervlak weer te herstellen. En check je huid regelmatig op veranderingen of afwijkingen. Met de SkinVision app kun je heel makkelijk zelf moedervlekjes en verdachte plekjes controleren en krijg je direct advies. Helemaal gratis

Vrouw checkt een verdacht vlekje op haar huid met SkinVision app

SkinVision

Gewoon een moedervlek of toch een vreemd plekje? Check in 30 seconden of een plekje verdacht is of niet. Gewoon met de app.

Aan de slag

Martijn Meijs

Foto dhr Meijs, Senior Dermatologist

Martijn werkt als dermatoloog in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord met huidkanker als aandachtsgebied. Daarnaast is hij als dermatoloog betrokken bij de ontwikkeling van SkinVision. “Wij maken ons ernstig zorgen over de onzichtbare en onbereikbare groep met verdachte huidplekjes. Een verdacht huidplekje geeft niet direct klachten, maar zeker als het om een verdenking van melanoom gaat, willen we deze mensen snel zien. De SkinVision-app ondersteunt hierbij.”