Heb ik een soa?

Denk je dat je een soa hebt? Niet leuk. Check hoe je een soa herkent, hoe je het behandelt en nog beter: hoe je het supermakkelijk kan voorkomen.

Wat is een soa?

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is meestal een bacterie of virus in je slijmvliezen of het (voor)vocht uit je penis of vagina.

Hoe krijg je een soa?

Chlamydia, herpes, genitale wratten. Soa’s komen veel voor en je kan ze krijgen door – je raadt het al - Van zoenen en strelen tot vingeren, pijpen en beffen. Seks is veel meer dan alleen geslachtsgemeenschap. Seks is alles wat je seksueel kan opwinden.. Je loopt vooral risico als je geen condoom gebruikt.

Wat zijn de symptomen van een soa bij vrouwen en mannen?

Van jeuk en wondjes bij je private parts tot pijn bij het plassen. Je kan een soa aan verschillende klachten herkennen. Bijvoorbeeld:

  • Pijn of een branderig gevoel als je plast
  • Jeuk in je schaamhaar en bilspleet
  • Meer of een andere kleur afscheiding
  • Wondjes, wratten of blaasjes
  • Vaginaal bloedverlies (na de seks)
  • Kramp in je onderbuik
  • Vocht uit je penis (druiper)
  • Pijnlijke en/of opgezwollen balzak

Hoe snel merk je dat je een soa hebt?

Het vervelende van een soa is dat je niet altijd merkt dat je het hebt. Niet zo fijn, want zo kan je het oplopen én anderen besmetten zonder dat je het doorhebt. Krijg je wel klachten? Dan is dit meestal na 2 tot 4 weken nadat je seks hebt gehad.

Checken of je een soa hebt? App de Dokter

Liever niet meteen naar de dokter of GGD met intieme klachten? No worries! Bij Just kan je appen met de dokter. Stel al je vragen over mogelijke soa’s, bultjes of jeuk down under vanaf je bank. Gratis en anoniem.

Download App de Dokter
App de dokter

Wat kan je eraan doen?

Heb je seks gehad zonder condoom? Heb je wisselende bedpartners? Of heb je klachten die op een soa kunnen wijzen? Doe een soa-test. Dat kan gewoon thuis, bij de huisarts of bij de GGD.

Vrij veilig tot je de uitslag van je soa-test hebt. En vertel je sekspartner(s) dat je (misschien) een soa hebt. Zo voorkom je verdere besmetting. Is de test positief en heb je dus een soa? Dan kan je medicijnen online bestellen bij de apotheek.

25% korting op thuistests

Test je liever thuis? We've got you! Koop je soa thuistest van testalize.me met 25% korting. Speciaal voor jou als Just klant.

Bestel je thuistest met korting
Pakjes TestalizeMe met korting

Hoe voorkom je een soa?

Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik daarom het liefst een condoom of beflapje.

50 condooms voor € 9,95

Better safe than sorry. Doe je het met condoom? Dan is de kans op een soa krijgen of doorgeven veel kleiner. Zorg dus dat je een voorraadje hebt liggen. En neem altijd een condoom mee.

Kom, bestel snel
twee losse condooms

Veelgestelde vragen over een soa

Ja, met basisverzekering Just Basic krijg je een soa-test bij de huisarts gewoon vergoed. Je betaalt wel eigen risico voor het laboratoriumonderzoek. Soms kan je ook gratis naar de GGD.

Bekijk jouw vergoeding voor soa-tests.

Ja, de behandeling krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.

Zeker! De meeste soa’s zijn gelukkig goed te behandelen met een antibioticakuur. Je klachten gaan dan over en de soa is weg. Het is wel belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met de behandeling, die je trouwens gewoon vergoed krijgt uit je basisverzekering. Je betaalt mogelijk wel eigen risico.

Ja. Je kan een soa alleen oplopen door contact met iemand die besmet is. Je kreeg het dus van iemand waarmee je seks had en kunt het zo ook weer doorgeven. Laat daarom je sekspartner(s) weten dat je een soa hebt zodat zij zich ook laten testen en behandelen. Lastig om zelf te vertellen? Doe het dan anoniem via Sorryvoordesoa.nl.

Nee. Het klopt dat de kans op een soa groot is als je onveilige Van zoenen en strelen tot vingeren, pijpen en beffen. Seks is veel meer dan alleen geslachtsgemeenschap. Seks is alles wat je seksueel kan opwinden. hebt met iemand die al een soa heeft. Of als je condoom gescheurd is. Maar sommige soa’s kan je ook krijgen als je uit een glas drinkt of een handdoek gebruikt van iemand die besmet is. Of als besmet bloed in je bloedbaan komt, bijvoorbeeld bij piercen of tatoeëren.

Als je een soa niet op tijd behandelt kan je meer klachten krijgen die voor ontstekingen en zelfs verminderde vruchtbaarheid kunnen zorgen.