Vergoeding KI(D) en IUI

Vrouwen jonger dan 43 jaar krijgen bevruchting door kunstmatige inseminatie (KI) en intra-uteriene inseminatie (IUI) vergoed uit de basisverzekering.

In het kort

  • 100% vergoeding uit je Just basisverzekering
  • Vergoeding voor vrouwen jonger dan 43 jaar
  • Je betaalt Bedrag dat je zelf betaalt voordat wij je zorg vergoeden. In 2024 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering. En alleen als je 18 jaar of ouder bent. Heb je gekozen voor een hoger, vrijwillig eigen risico van € 685 of € 885? Dan is dat het eigen risico dat je per jaar betaalt.
  • Je betaalt geen Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.
  • Je hebt een verwijzing nodig van je arts

Wat krijg je vergoed?

Je krijgt Bij kunstmatige inseminatie (KI) spuit de arts het sperma van de partner kunstmatig in de baarmoedermond. Bij KID wordt het donorzaad gebruikt.
 en Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) spuit de arts het sperma van de partner kunstmatig in de baarmoederholte.
 vergoed uit de basisverzekering. Je arts bepaalt hoeveel behandelingen je nodig hebt. Ook krijg je een vergoeding voor medicijnen en hormoonpreparaten die nodig zijn voor de behandeling.

Wanneer krijg je deze vergoeding?

Je krijgt deze vergoeding als:

  • Je jonger bent dan 43 jaar.
  • Je arts heeft vastgesteld dat er sprake is van onvruchtbaarheid, verminderde vruchtbaarheid of een erfelijke aandoening.

Waar kan je terecht voor bevruchting door KI(D) of IUI?

Je kan naar een ziekenhuis of kliniek met een contract voor je vruchtbaarheidsproblemen. Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Kunstmatig inseminatie in het buitenland

Wil je voor je behandeling naar het buitenland? Vraag dan eerst toestemming aan met het aanvraagformulier IVF ICSI of andere fertilisatiebehandeling buitenland.

Veelgestelde vragen over kunstmatige inseminatie