Gezondheidsvraagje? Just Ask!

We vroegen klanten om hun gezondheidsvraag anoniem te stellen aan spoedeisende hulp arts Dr. Heleen Lameijer. Op ons Instagram-kanaal beantwoordt ze 6 vragen. Lees je liever? We hebben de vragen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Leestijd: 4 minuten
Foto meisje met mobieltje

6 gezondheidsvragen mét antwoorden

#1. Hoe gevaarlijk is een knobbeltje in de borst bij een man?

Dat is afhankelijk van wat dat knobbeltje precies is. Het hoeft niet meteen ernstig te zijn, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. En dan wil je er snel bij zijn. Soms zie je dan nog andere kenmerken, bijvoorbeeld een borst of tepel die er anders uitziet, maar dat hoeft niet. Even langs de dokter dus om te laten checken. Dat geldt trouwens ook voor vrouwen!

# 2. Ik heb een oproep gekregen om een uitstrijkje te laten maken voor het bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker. Is dat echt nodig?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Dit virus kan ervoor zorgen dat cellen kwaadaardig worden, en baarmoederhalskanker veroorzaken. In Nederland krijgen jaarlijks 800 vrouwen baarmoederhalskanker. Een kwart van deze vrouwen overlijdt. Ben je er op tijd bij? Dan kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt, of eraan overlijdt. Dat uitstrijkje is dus ontzettend belangrijk! Grote kans dat er niets aan de hand is, maar better safe than sorry. Vind je het spannend om dit bij de dokter te laten maken? Er zijn ook kits verkrijgbaar waarmee je thuis zelf een uitstrijkje kunt maken. Je vraagt een thuiskit aan via Mijn Bevolkingsonderzoek

# 3. Ik ben 5 maanden geleden gestopt met de pil en ben nog steeds niet ongesteld geworden. Is dat wel normaal?

De meeste vrouwen die stoppen met de pil worden binnen 6 maanden weer ongesteld. Het kan dus zijn dat dit even duurt: je lichaam moet even wennen. Mocht het zo zijn dat je na langere tijd nog steeds niet ongesteld bent geworden, neem dan contact op met je arts. Dan is er mogelijk een andere oorzaak. Je bent in deze periode wel gewoon vruchtbaar, want de eisprong kan op ieder moment weer optreden. Als je niet zwanger wil worden, is het dus belangrijk dat je een ander anticonceptiemiddel gebruikt.

# 4. Ik heb last van oorsuizen. Is hier wat aan te doen of moet ik er mee leren leven?

Daarvoor moet je eerst weten waar het oorsuizen vandaan komt. Het kan iets zijn wat eenvoudig te behandelen is, zoals te veel oorsmeer. Is de oorzaak niet te verhelpen? Weet dan dat je toch geholpen kan worden. Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen er beter mee om te gaan.

# 5. Mijn vriend(in) heeft genitale wratten. Wat is de kans dat ik die ook krijg?

Genitale wratten is een behoorlijk besmettelijke soa. Dit kan je krijgen als je onbeschermde seks hebt met iemand die dit virus bij zich draagt. De wratjes zijn ook besmettelijk als ze niet (meer) zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat jij ze ook krijgt, is het belangrijk om beschermde seks te hebben. Gebruik dus bijvoorbeeld een condoom of beflapje. En raak de wratjes vooral niet aan. Voor de persoon met de wratjes is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

# 6. Wat is het verschil tussen een PCR-test en een antigeentest voor Corona?

De antigeentesten (en zelftesten) zijn over het algemeen de snellere testen. Hiermee test je op bepaalde eiwitten die het virus aanmaakt. Daarvoor moet het virus al wel lang genoeg aanwezig zijn. Daarom zijn deze testen niet zo geschikt als je nog niet zo lang klachten hebt. Je kan een infectie dus wel aantonen, maar niet volledig uitsluiten. Dat kan wel met een PCR-test. Deze test echt op aanwezigheid van het virus zelf. Daarmee kan je dus veel beter een virus aantonen of uitsluiten. Het nadeel van deze test is dat de uitslag wat langer duurt.

Heb jij ook een gezondheidsvraag?

App de Dokter voor advies, dan heb je binnen 1 uur antwoord. Helemaal gratis.

App de Dokter
Meisje zit met haar mobiel in haar hand. Ze gebruikt App de Dokter

Wie is Dr. Heleen Lameijer?

Dr. Heleen Lameijer is spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper (MD, PhD). Via haar Instagram account @makesciencework en gelijknamig bedrijf maakt ze medische kennis begrijpelijk en verkleint ze de kloof tussen de medisch-wetenschappelijke wereld en jou! Dit doet ze onder andere door wekelijkse wist-je-datjes, vlogs via Instagram TV (IGTV) en de blogs die te lezen zijn via haar website https://www.makesciencework.nl.
Heleen Lameijer