Vergoeding eerstelijnsdiagnostiek (huisartsenzorg)

Eerstelijnsdiagnostiek is extra onderzoek op verzoek van de huisarts. Bijvoorbeeld bloedafname of een röntgenfoto. Kijk hoe het werkt en wat je vergoed krijgt voor eerstelijnsdiagnostiek.

Dit krijg je vergoed

Soms heeft de huisarts meer informatie nodig om de juiste diagnose te stellen of om vast te stellen welke mogelijke vervolgbehandeling nodig is. Je arts verwijst je dan door voor eerstelijnsdiagnostiek. Voorbeelden zijn: bloedafname, een röntgenfoto of een hartfilmpje. Deze zorg valt onder de basisverzekering. Je hebt wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een zorgverlener met een contract voor je behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.

Eigen risico

In 2021 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kun je terecht?

Je kunt terecht bij ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra zoals trombosediensten en huisartsenlaboratoria. Dit hangt af van het onderzoek dat je nodig hebt. Je huisarts kan je adviseren.

Op zoek naar een zorgverlener met een contract? Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Wil je zelf (preventief) onderzoek laten doen?

Dan wordt het onderzoek niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt de kosten zelf. Een verwijzing van de huisarts is dan niet nodig.