Vergoeding bevalling ziekenhuis met medische indicatie

Wat krijg je vergoed voor een bevalling in het ziekenhuis met medische indicatie? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Je krijgt een kindje. Soms moet de bevalling op indicatie van je arts plaatsvinden in het ziekenhuis. Maar je kunt er ook zelf voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. De bevalling in het ziekenhuis met medische indicatie krijg je 100% vergoed uit de basisverzekering.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een ziekenhuis met een contract voor je behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar ziekenhuis zonder contract voor jouw zorg? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen.

Eigen risico

Nee, je betaalt geen Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in 2020 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Waar kan je terecht?

Meestal kies je samen met je verloskundige je ziekenhuis. Op zoek naar een ziekenhuis met een contract voor bevallingen? Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Afspraken over wachttijden

Hoe snel kan je terecht voor Geboortezorg? Bij acute verloskunde moet er binnen 45 minuten een ambulance aanwezig zijn. Binnen 30 minuten na vaststelling van de diagnose start de benodigde medische hulp.