10 redenen om in beweging te komen

Madelon Baans Madelon Baans 3:11

We weten allemaal dat bewegen gezond is. En toch zit die bank soms veel te lekker, ben je moe na het werk, heb je écht geen zin, of pak je toch liever de auto in plaats van op de fiets te stappen. Iedereen kent dit gevoel en tóch zijn er heel veel redenen om juist wel te bewegen en te sporten. Dus heb je een dip of moeilijk moment? Denk dan nog even aan deze 10 redenen om in beweging te komen!

10 redenen om in beweging te komen

#1 Je krijgt er energie van

Yup! Hoewel je denkt dat je er moe van wordt, zorgt beweging juist voor stoffen in je lichaam waar je meer energie van krijgt. Het is juist goed om je hart en longen aan het werk te zetten en door regelmatig te bewegen word je fitter. Als je fitter bent kosten dingen minder moeite en heb je meer energie. Doen dus!

#2 Je wordt ouder

Waarom worden sommige mensen wel 100 – ze worden ook wel de superouderen genoemd – en redden anderen het niet zo lang. Eén van de belangrijke aspecten is beweging! Deze zogenaamde superouderen bewegen elke dag 15 tot 45 minuten.

#3 Je kunt zitten compenseren

Je hebt het vast wel eens gehoord: ‘zitten is het nieuwe roken’. We zitten allemaal veel te veel en veel te lang. Maar… als je dagelijks acht uur zit kun je de ‘zitschade’ compenseren met ruim één uur redelijk intensief bewegen. Dus ga lekker sporten, maar stap ook op de fiets, wandel of pak de trap om dat uur te halen.

#4 Je hebt minder kans op ziektes

Preventie is de moderne heilige graal! En laat regelmatig bewegen nu zeer preventief werken op de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziektes bijvoorbeeld. Maar ook op hoge bloeddruk en diabetes 2 heeft bewegen een zeer positief effect. Wat je niet krijgt hoef je ook niet te genezen, dus hop in beweging!

#5 Je krijgt meer zelfvertrouwen

Lichaamsbeweging is zeer belangrijk voor je emotionele welbevinden, zo blijkt uit vele onderzoeken. Vooral op zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde zijn er zeer positieve effecten te behalen. Het levert tevredenheid op over situaties, maar ook over jezelf. Yes!

#6 Je slaapt beter

Als je een goede conditie hebt val je sneller in slaap. Lijkt misschien tegenstrijdig, maar de onderzoeken liegen er niet om! Je slaapt ook dieper en daardoor laadt jouw batterij een stuk beter op. Kortom, je rust beter uit. Met als resultaat? Meer energie. En meer zin om weer te gaan bewegen.

Als je een goede conditie hebt, slaap je beter

#7 je hebt minder stress

Door intensief bewegen maakt je lijf endorfine en dopamine aan. Deze stoffen geven je een goed gevoel, euforisch zelfs. Hierdoor kun je stress en zorgen veel beter aan en je kunt daardoor ook beter relativeren. Bewegen werkt dus eigenlijk als stressverlager!

#8 Je wordt er slimmer van

Drie tot vier keer per week bewegen leidt tot betere studie- en werkresultaten, zo blijkt uit onderzoek. Dat is nog eens handig! Ook is inmiddels bekend dat de hersens beter functioneren zo’n twee tot drie uur na het sporten. Ook beschermt voldoende beweging de hersenen tegen veroudering. Je blijft dus jong als je genoeg beweegt, van binnen en van buiten!

#9 Je hebt sterkere botten

Vooral na je 30e neemt de dichtheid van je botten af. Ze worden brozer en breekbaarder. Maar beweging speelt een heel belangrijke rol tegen botontkalking. Juist door het belasten van je botten worden ze sterker en blijven ze sterker, net als spieren eigenlijk. Aan de slag dus!

#10 Je wordt er gelukkiger van

Sporten is dus goed voor je hersenen en geheugen en het verbetert ook je humeur. Maar je wordt er ook in het algemeen een stuk gelukkiger van op de lange termijn. Door beweging maakt je lichaam namelijk neurotransmitters aan (hallo endorfine!) die een positief effect hebben op hoe jij je voelt. Bewegen is dus een prima happy pill!

Madelon Baans

Madelon Baans

Madelon was Olympisch zwemster en werkt nu als freelance communicatieprofessional op het gebied van sport en gezondheid. Ze sport graag en veel: CrossFit, hardlopen, zwemmen, fietsen (triatlon), maar ook yoga maken haar happy. Madelon runt niet alleen de straten, maar ook glowmag.nl. Daar vind je jouw dagelijkse dosis inspiratie voor een happy & healthy lifestyle. Van workouts, persoonlijke verhalen en recepten tot hotspots en bijzondere reisbestemmingen. ‘Life is all about being healthy & having fun’!